Povećan prag poticaja za minimalna ulaganja za strane investicije u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2023. u 07:05
Foto: Shutterstock

Da bi investitor mogao računati na pomoć države potrebno je da u investicijski projekt u gospodarstvu uloži najmanje 300.000 eura.

Poticaji za strane investitore već su neko vrijeme na meti kritika zbog pretjerane izdašnosti države, pa su objavljene izmjene Uredbe za dodjelu poticaja za privlačenje direktnih investicija kojim je podignut prag za minimalno ulaganje

Da bi investitor mogao računati na pomoć države potrebno je da u investicijski projekt u gospodarstvu uloži najmanje 300.000 eura.

“Investitori u Beogradskoj regiji mogu računati na pomoć države ukoliko planiraju uložiti minimalno 500.000 eura i zaposliti najmanje 50 radnika”, navodi se u Uredbi, objavio je “Službeni glasnik”.

Za Vojvodinu, taj minimum je niži i iznosi 400.000 eura, kao i zapošljavanje najmanje 40 radnika. Također, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, država će podržati one investicijske projekte kojima se ulaže minimalno 300.000 eura i kojima se osigurava zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vrijeme, navodi se u Uredbi.

Ovom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet milijuna eura, rok za realizaciju investicijskog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodjelu sredstava. Korisniku sredstava koji zaposli nove zaposlene povezane sa investicijskim projektom u teritorijalnoj jedinici koja pripada Beogradskoj regiji odobravaju se sredstva u visini od 20 posto opravdanih troškova bruto zarade, u maksimalnom iznosu od 2.000 eura.

U regiji Vojvodine odobravaju se sredstva u visini od 25 posto opravdanih troškova bruto zarada, u maksimalnom iznosu od 3.000 eura u dinarskoj protuvrijednosti po novozaposlenom.

U regiji Šumadije i Zapadne Srbije, regionu Južne i Istočne Srbije odobravaju se sredstva u visini od 30
posto opravdanih troškova bruto zarade u maksimalnom iznosu od 5.000 eura po novozaposlenom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close