Potrošnja autoplina u Srbiji više nego prepolovljena

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

UNP spada u ekološka goriva s puno boljim učincima na okoliš, no veliko povećanje trošarina uvelike je promijenilo ekonomiku korištenja ovog derivata.

Podatak Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) da je od 2010. do danas više nego prepolovljena potrošnja tekućeg naftnog gasa UNP ponovo je otvorio pitanje zašto je ovaj energent potpuno pao u sjenu ostalih derivata kada mu je cijena još uvijek niža od benzina i dizela.

Kada su vlasti prije više od dva desetljeća TNG najavile kao ekološko gorivo čija će cijena biti popularna (što je bilo sve do uvođenja trošarina), veliki broj vozača požurio ga je ugraditi u svoje automobile. Računali su da će se trošak ugradnje uskoro isplatiti.

Uz cijenu od 94,09 dinara, trošarina je 26,35, PDV 15,68, pa ukupno od svake litre ovog goriva državi pripada 43,55 dinara ili 46,3 posto. Kao i kod benzina i dizela, za ovo gorivo se naplaćuje naknada za obveznu rezervu od 1,44 dinara i naknada za poboljšanje energetske učinkovitosti (ugradnja novih prozora i vrata, izolacija objekata 0,08 dinara).

Prema općim tržišnim podacima, potrošnja UNP-a u Srbiji kontinuirano opada već dugi niz godina, iako međugodišnje stope variraju, pa je u 2023. pad iznosio 26 posto u odnosu na 2019. Pad je vidljiv i na crpkama velikih naftnih trgovaca u našoj zemlji, a u istom razdoblju iznosi cca 18 posto. Za isto razdoblje, prema dostupnim podacima, broj registriranih vozila na UNP smanjio se za 24 posto.

UNP spada u ekološka goriva s puno boljim učincima na okoliš, no veliko povećanje trošarina uvelike je promijenilo ekonomiku korištenja ovog derivata. Također, donošenjem uredbe o ograničavanju cijena naftnih derivata i snižavanjem trošarina na benzin i dizel u pojedinim razdobljima kao mjera zaštite potrošača, UNP nije bio uključen u te mjere.

Cijena je svakako utjecala na potrošnju UNP-a kao pogonskog goriva, a velik utjecaj na strukturu cijene imala je i trošarina koja je, primjerice, 2012. iznosila 17,95 dinara po kilogramu, a 2024. 48,78 dinara po kilogramu. Tada se na trošarine obračunava PDV.pd

Utjecalo je i sve veće korištenje alternative na metan (CNG) koja je znatno povoljnija jer nema trošarine i ima nižu stopu PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close