Potrošači u Srbiji troše 20 kilograma svinjetine manje nego 90-ih godina

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Srbija dugogodišnjom lošom politikom došla u situaciju da nema dovoljne količine mesa ni za domaće potrebe i da su cijene mesa izuzetno visoke, no možda će i dodatno rasti.

Afrička kuga koja se ovih dana širi Srbijom, već je bila kobna za više od 20.000 svinja. Nije poznato kada će se ova bolest zaustaviti, ali sada se već najavljuje da bi ona mogla utjecati na skok cijena svinjskog mesa, koje su već sada za mnoge građane nedostižne. Afrička kuga je potvrđena na teritoriji 32 općine u 13 upravnih okruga širom Srbije.

Afrička kuga

Prema posljednjim podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Srbiji je potvrđeno 1.637 slučajeva zaraze svinja afričkom kugom. Od posljedica ove bolesti 979 njih je uginulo, dok je 19.742 svinje eutanazirano. I prije ove pošasti koja je zahvatila našu zemlju, broj svinja je godinama bio u opadanju. Prema podacima od prosinca 2022. godine broj svinja bio je manji za sedam posto u odnosu na godinu dana ranije. U odnosu na desetogodišnji prosjek (2012–2021), ukupan broj svinja bio je manji je za 11,9 posto.

Na kraju 2020 godine u Srbiji, prema istim podacima, ukupno je bilo 2.983.000 svinja, na kraju 2021. godine bilo je 2.868.000 svinja, dok je krajem prošle godine taj broj iznosio 2.667.000 svinja.

Postotak izgubljenih svinja od posljedica afričke kuge koja trenutno vlada u našoj zemlji, prema ovim brojkama, predstavlja oko 0,8 posto od ukupnog broja svinja u Srbiji. Agroekonomist Milan Prostran za Danas kaže kako je svinjska kuga ograničila promet i da se zbog nje eutanaziraju svinje, ali da je to najviše zabrinulo “ljude sa vašara”.

“ Cijene svinjskog mesa u maloprodaji su već došle “do plafona”, svinjski but je danas već 800 ili 900 dinara. Mislim da neće doći do ozbiljnijeg rasta cijena, jer ako i dođe do povećanog klanja zdravih svinja zbog afričke kuge, bit će samo povećana ponuda. Zbog nje, cijene mogu da idu i na dolje, smatra Prostran.

Objašnjava da su građani Srbije već više od 20 godina u krizi potrošnje mesa.

“Prije svega zbog krize stočarstva, ali i zbog krize kupovne moći. Ako ponuda bude tako povećana, kome će prodati to meso ako je kupovna moć mala”, pita Prostran.

Kako navodi, potrošnja svinjskog mesa u Srbiji je sa 65 kilograma po glavi stanovnika devedesetih godina prošlog vijeka, palo na 42 kilograma, i ono je, kako dodaje, odavno u krizi potrošnje. Prostran smatra da ima puno razloga da ne dođe do povećanja cijena, jer su one već dostigle maksimum.

Ukazuje na još jedan potencijalni problem.

“Mnogi ljudi će upravo zbog svinjske kuge izbjegavati potrošnju svinjskog mesa. Uzalud što ih netko uvjerava da je to meso zdravo, ali to je u psihologiji čovjeka”, kaže.

Domaće potrebe

Agroekonomski analitičar Vojislav Stanković za Danas kaže kako je Srbija sada došli u situaciju da nemao mesa ni za domaće potrebe i da su cijene mesa izuzetno visoke. On smatra da u trenutnoj situaciji nije siguran da li će cijene svinjskog mesa rasti, ali da djeluju realno neke najave da cijena svinjskog mesa po kilogramu prijeći 1.000 dinara do kraja ove godine.

“ Pala je potrošnja domaćeg, tržišnog svinjskog mesa i veliki je rizik sada na domaćem tržištu i još će više biti smanjena proizvodnja. Institucije nisu bile spremne za afričku kugu”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close