Potražnja pšenice smirila se pa su i cijene u blagom padu

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. travanj 2022. u 09:12
Ponuda pšenice tijekom tjedna kretala se i na višim cjenovnim nivoima do 36,00 din/kg bez PDV-a/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Bez terminskih ugovora za pšenicu, kukuruz i suncokret zbog straha od rasta cijena i krize hrane.

Smanjena aktivnost robno-burzovnih sudionika utjecala je na smanjenje prometa na Produktnoj berzi. Cijene primarnih poljoprivrednih proizvoda nisu zabilježile veće cjenovne promjene u odnosu na tjedan ranije. Ukupan promet iznosio je 1650 tona (-65,80%), dok je financijska vrijednost iznosila 75.893.250 dinara (-63,53%).

”Osvrnemo li se na ovaj period prošle godine, kada se terminski trgovalo sa pšenicom, kukuruzom i suncokretom, primjetno je da ove godine terminski ugovori izostaju.

Razloge možemo pronaći u neizvjesnosti oko potencijalnog izvoza, kao i u dešavanjima na svjetskom tržištu”, ističu s novosadske Produktne berze u svom tjednom izvještaju.

Na tržištu kukuruza tijekom prošlog tjedna nije došlo do većih cjenovnih oscilacija. Slaba ponuda ove žitarice i dalje je prisutna na tržištu. Početak tjedna donio je smanjenu potražnju, dok je zanimanje kupaca za ovom žitaricom raslo od sredine tjedna.

Kukuruzom za promptnu isporuku se trgovalo u cjenovnom rasponu od 32,50 do 32,80 din/kg bez PDV-a. Ponderirana cijena za prošli tjedan iznosila je 32,74 din/kg bez PDV-a, što predstavlja minimalni rast od 0,12% u odnosu na prethodni tjedan.

900

eura koštalo je pakovanje od 500 kg ruske uree

Bila je primjetna veća potražnja za kukuruzom s povišenim postotkom vlage, koji se tijekom tjedna trgovao u cjenovnom rasponu od 31,50 do 31,90 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od tjedna ranije, kada je pšenica bila najtrgovanija burzovna roba, prošli tjedan došlo je do smirivanja potražnje na robno-burzovnom tržištu i blagog snižavanja cijene. Burzovni ugovori zaključeni su u cjenovnom rasponu od 34,70 do 35,50 din/kg bez PDV-a.

Ponuda ove žitarice se tijekom tjedna kretala i na višim cjenovnim nivoima do 36,00 din/kg bez PDV-a, ali kupaca na tom cjenovnom nivou nije bilo. Ovo tjedna ponderiran cijena pšenice je 35,09 din/kg bez PDV-a, što je predstavlja pad cijene od 0,47%.

Tržište soje je pasivno u odnosu na tjedan ranije. Tijekom prošlog tjedna kupci i prodavatelji su bili na različitim cjenovnim razinama, što je dovelo do zaključenja samo dva burzovna ugovora u cjenovnom rasponu od 82,00 do 82,50 din/kg bez PDV-a.

Ponder cijena za prošli tjedan iznosio je 82,33 din/kg bez PDV-a, što je pad od 0,29%. Krajem tjedna, viši cjenovni nivo potražnje u odnosu na početak tjedna, nije rezultirao zaključenjem novih burzovnih ugovora.

Ugovori za stočni ječam realizirani su po jedinstvenoj cijeni od 36,00 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma bilježi pad cijene u odnosu na prethodni period, a trgovanje je bilo u cjenovnom rasponu od 44,00 do 44,60 din/kg bez PDV-a. Ruska urea, pakovanje 500/1, trgovana je po cijeni od 900,00 €/t.

Komentirajte prvi

New Report

Close