Poticajne mjere njemačke vlade dobra vijest i za srpsku ekonomiju

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Za Srbiju može biti isplativo ako recesija dovede do izmještanja pojedinih industrija iz Njemačke, što bi otvorilo nove proizvodne komplekse na ovim prostorima.

Mjere potpore njemačke vlade industriji mogu pomoći u suzbijanju recesije u toj zemlji, što je dobro i za srpsko gospodarstvo, no izravna strana ulaganja nisu dovoljna za poticanje i ubrzanje gospodarskog rasta Srbije, smatraju stručnjaci.

Naime, svjetska ekonomska kriza koja utječe na smanjenje gospodarskih aktivnosti u Njemačkoj može se negativno odraziti i na srpsku ekonomiju, kroz pad izvoza iz naše zemlje, kao i usporavanje i gašenje izravnih stranih ulaganja.

Suzbijanje recesije
Sukladno tome, potpuno je jasno da Beogradu odgovara paket poreznih mjera, vrijedan 32 milijarde eura, koji je pripremila njemačka vlada, jer će neizravno ojačati gospodarske aktivnosti u našoj zemlji.

Prijedlog zakona o mogućnostima rasta obuhvaća razdoblje od 2024. do 2028. godine, a predviđa poticaje investitorima za zelena ulaganja, istraživanje i razvoj. Tvrtkama se planira omogućiti veći porezni odbitak za rezultate iz drugih financijskih godina. S druge strane, njemačke tvrtke upozoravaju da paket nije dovoljan jer ne uključuje subvencije za struju.

U Udruženju kemijske industrije u Njemačkoj, VCI smatraju da je ograničavanje cijena električne energije nužno kako bi se zaustavila deindustrijalizacija. Kako bi izbjegla ove rizike, prema analitičarima, Srbija bi trebala pažljivo pratiti plan transformacije njemačkog gospodarstva i tražiti mjesto u njemačkom paketu rasta, prije svega ponudom sirovina, poluproizvoda i dijelova kako bi ojačala sigurnost opskrbnog lanca.

I ne samo u automobilskoj industriji, kao prije. Također, vlasti moraju nastaviti s poticajima i promovirati privlačenje njemačkih investicija u Srbiju.

Ekonomist Milan R. Kovačević za Danas kaže da subvencije i druge mjere koje Berlin donosi kako bi pomogao njemačkom gospodarstvu u recesiji mogu ublažiti njezine posljedice, ali ne mogu dovesti do njezina iskorjenjivanja.

“Njemačko gospodarstvo bilježi pad, a glavni razlog za to je političke prirode i uzrokovan je potezima Bruxellesa, a u najvećoj mjeri Njemačke koja ima veliki utjecaj na gospodarska zbivanja i korake koji se poduzimaju. u Europskoj uniji. Usvojene mjere mogu biti korisne za njemačko gospodarstvo, ali nisu dovoljne za postizanje željenih rezultata u borbi protiv recesije. Naše gospodarstvo dosta ovisi o situaciji u Njemačkoj, pa je u skladu s tim dobro za Srbiju da se suzbije recesija u Njemačkoj.

Prije svega, važno je da naša zemlja nastavi s izravnim stranim ulaganjima. Za privredu Srbije može biti isplativo ako recesija dovede do izmještanja pojedinih industrija iz Njemačke, gdje je radna snaga jeftinija, što može dovesti do otvaranja novih proizvodnih kompleksa na ovim prostorima”, kaže Kovačević.

Nepotrebne subvencije
Ekonomski analitičar Branko Pavlović također ističe za Danas da je u interesu srpskog gospodarstva obuzdavanje recesije u Njemačkoj.

“Eventualni veći priljev izravnih investicija iz te zemlje kod nas, u potrazi za jeftinijom radnom snagom u kriznim uvjetima, Srbiji ne bi donio ekonomski boljitak zbog činjenice da Vlada izdvaja velike subvencije za strane investitore u potpunosti nepotrebno”, zaključuje Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close