Postignut dogovor poljoprivrednika s Vladom Srbije

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. studeni 2023. u 05:45
Foto: DAVOR JAVOROVIć/PIXSELL

Glavni zahtjevi farmera jesu dizel bez trošarina, subvencije od 300 eura po hektaru
i uređenje robne burze.

Na pregovorima srpskih poljoprivrednika i predstavnika Vlade Srbije proteklog vikenda postignut je dogovor, ali ništa još uvijek nije potpisano, dok će traktori biti sklonjeni s prometnica.

Teški pregovori
Poljoprivrednici su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić i ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković, kako bi razgovarali o problemima u poljoprivredi i rješenjima koja Vlada Srbije nudi za iste. Naime, glavni zahtjevi koje su srpski farmeri postavljali tijekom devetodnevne blokade putova jesu dizel bez trošarina, subvencije od 300 eura po hektaru i uređenje robne burze.

17 000

dinara subvencija isplatit će se u tobi, a ostatak u novcu

Portal 021 javlja kako je prihvaćen prijedlog Vlade o povraćaju trošarina iako je zahtjev poljoprivrednika bio da gorivo na crpkama plate bez tog poreza, umjesto po punoj cijeni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

Dogovoreno je i da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim crpkama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlaštenoj cijeni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cijenama, povrat trošarina bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Povrat trošarina će biti 50 dinara po litri.

Trenutni dogovor je i da se dio subvencija vrijednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi dio subvencija vrijednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu. Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu sami izvoziti žitarice, umjesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne osigura dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

Dogovor oko trošarina

Prihvaćen prijedlog Vlade o povraćaju trošarina iako je zahtjev poljoprivrednika bio da gorivo na crpkama plate bez tog poreza.

Na listi zahtjeva je bilo i osiguranje kredita po niskoj kamati za refinanciranje postojećih kredita kao i rješavanje problema velikih dugova za doprinose za mirovinsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena. Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne burze koja će poljoprivrednicima omogućiti povoljniji način trgovine.

Model realizacije
Dogovoreno je i da u idućih nekoliko dana uslijedi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, vjerojatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi. Kako je kazala premijerka, pregovori će se tek voditi na “široj razini”, tako da konačno definiranje uvjeta tek slijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close