Poskupljenju šećera u Srbiji kao da nema kraja

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Šećerna repa je prilično skupa, troškovi su isti kao u drugim europskim zemljama.

Cijena šećera u zemljama Europske unije u veljači i ožujku 2023. u prosjeku je porasla za 61 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Eurostat.

Najviše je porastao u Češkoj, gdje mu je cijena u ožujku ove godine bila 98 posto viša nego u istom mjesecu 2022. Dramatično je porastao i u Estoniji – 97 posto, kao iu Poljskoj – 82 posto, Njemačkoj – 72 i Latvija – 70. Manji rast cijene šećera zabilježen je u Mađarskoj – 17 posto, zatim u Luksemburgu – 19, Belgiji – 35, Bugarskoj – 36.

Cijene hrane
Ovakvi podaci ne čude ako se zna da je nedavno upozoreno da je šećer, dok cijene ostalih poljoprivrednih proizvoda padaju, ponovno počeo rasti na svjetskom tržištu.

Posljednje izvješće FAO-a pokazuje da je na globalnoj razini hrana koja se prati pojeftinila u prosjeku za 20 posto tijekom prošle godine. Sve osim šećera, čija je cijena još u veljači porasla za 6,9 posto, dosegnuvši najviše od 2017. godine. U ožujku je zabilježen još jedan rast cijena od 1,5 posto.

Prema riječima Olge Čurović, direktorice poslovnog društva Industrijsko bilje, maloprodajna cijena šećera u Srbiji se od travnja slobodno formira na tržištu. Trenutno je u maloprodaji oko 115 dinara za kilogram.

Cijena je bila ograničena na ovaj iznos do kraja ožujka. Režim zaštite uveden je onog trenutka kada su sve zemlje počele zatvarati svoja tržišta i štititi budžet potrošača – rekao je Čurović za “Politiku”.

Šećerna repa
Prema njezinim riječima, šećerna repa je prilično skupa, troškovi proizvodnje su isti kao u Francuskoj i drugim europskim zemljama.

Smatra da su srpski proizvođači šećerne repe ove godine dobili izvrsne poticaje, a to je utjecalo na to da je zasijano 10.000 hektara repe, koja će se prostirati na više od 40.000 hektara. Za površine do 500 hektara (s prinosom od 50 tona po hektaru) proizvođači će moći dobiti 35.000 dinara po hektaru.

Posijano je prije kiše i dobro je da smo u tome uspjeli. Proljetna sjetva šećerne repe je gotova – naglasila je. Globalna proizvodnja šećera na tržištu 2022–2023. procjenjuje se na oko 183,2 milijuna tona, što je 2,8 milijuna tona više nego prošle sezone

Komentirajte prvi

New Report

Close