Sporna vrijednost: Stanari stambenog dijela Genex tornja podnijeli kaznene prijave

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2023. u 07:00
Genex toranj jedan je od simbola Beograda i zaštićeno kulturno dobro/Shutterstock

Stanari se obratili Vladi Srbije i zatražili da iskoristi pravo prvenstvene kupnje.

Stanari stambenog dijela “Genex” tornja, koji je jedan od simbola Beograda, poznatiji i kao Zapadna kapija Beograda, ovih dana su podnijeli krivične prijave Višem javnom tužiteljstvu, Agenciji za borbu protiv korupcije i Zaštitniku građana.

Oni sumnjaju da je vrijednost druge polovice te zgrade, nekoć sjedišta “Genex – Generaleksporta”, višekatnice umanjena u postupku prodaje, sumnje na korupciju i zamjene suca tijekom postupka koji se u Privrednom sudu vodi protiv kompanije “Genex – General eksport” u stečaju koja duguje novac stanarima.

7

milijuna eura u samo godinu dana prepolovljena je procijenjena vrijednost

Kulturno dobro
Predstavnik stanara tog tornja Božidar Stavrić izjavio je novinarima ispred Privrednog suda u Beogradu da oni traže i smjenu novog suca koji je postavljen da vodi taj slučaj, kao i smjenu direktora suda. Dodao je da očekuje “pozitivan rezultat” tih prijava i zahtjeva i najavio da će u suprotnom organizirati protest ispred Skupštine Srbije.

“Prošlog tjedna je zatražena i asistencija Europske unije kako bi se uključili u ovo i uspostavila vladavina prava i kako bi mi, ne samo kao stanari, već i kao vjevornici, jer nama kompanija ‘Genex – General export’ u stečaju duguje 400.000 eura bez kamate”, izjavio je Stavrić za agenciju Beta.

Naveo je da je državna Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja prošle godine pokušala prodati zgradu za 16 milijuna eura, potom za 11 milijuna, a da je sadašnja cijena sedam milijuna eura, kao i da su se stanari obratili Vladi Srbije i zatražili da iskoristi pravo prvenstvene kupovine, jer “Genex” toranj predstavlja nepokretno kulturno dobro. Stavrić je naveo i da postoji pet zainteresiranih za kupnju “Genex” tornja, ali da će se više saznati danas, kada je zakazana prodaja tog objekta.

Vjerojatni kupac
Zastupnik stranke Zajedno, Đorđe Miketić, izjavio je da će kupac najvjerojatnije biti Davor Macura, koji je kupio i postrojenje “Industrije motora i traktora” u Beogradu i naveo da iza njega “stoji jedan patriota sa Kosova i Metohije”.

Kazao je da su od ministra obrazovanja Branka Ružića dobili pismo u kome se odbija njihov prijedlog da zgrada postane studentski dom, jer je zgrada “neuvjetna”. “Naravno da je zgrada sada neuvjetna. Onda kada se srede i stambeni i poslovni dio, to može postati studentski dom, IT park, naučno-tehnološki park, bilo što, što je više u javnom interesu od nove tajkunske kule”, rekao je Miketić.

Zastupnik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, Srđan Milivojević ocijenio je da je vlast “naumila prodati Genex toranj po desetostruko nižoj cijeni” i istakao da stanovnici već dva mjeseca pokušavaju ukazati na nepravilnosti.

“Vrijednost Genex tornja procijenjena je na 313 eura po metru kvadratnom, iako je nedavno stan u drugom dijelu tornja prodan za 3.000 eura po kvadratu”, rekao je Milivojević. Sve je vrlo sumnjivo i zato što je sutkinja koja je sedam godina vodila postupak stečaja Generalexporta, zamijenjena sucem kojiem je to prvi postupak u karijeri.

Komentirajte prvi

New Report

Close