Porezi glavni razlog za jačanje sive ekonomije

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2022. u 07:12
Oko 49 posto tvrtki prihvaća samo gotovinu/K. Š. Fabac/PIXSELL

Rezultati pokazuju da su privrednicima glavni razlozi za postojanje sive ekonomije visoko poreznom opterećenje zarada i parafiskalni (više od tri četvrtine odgovora).

Rezultati istraživanja o percepciji gospodarstva o sivoj ekonomiji koje je sprovedeno u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje pokazuju da je za 83 posto tvrtki u Srbiji rezultat poslovanja za 2021. godinu bio pozitivan.

Istraživanje “Stavovi privrede o sivoj ekonomiji i bezgotovinskom plaćanju” u okviru ovog projekta rađeno je u razdoblju od svibnja do lipnja ove godine, na uzorku od 1040 poslovnih entiteta koji su registrirani u Agenciji za privredne registre, prenosi Beta.

Rezultati pokazuju da su privrednicima glavni razlozi za postojanje sive ekonomije visoko poreznom opterećenje zarada i parafiskalni (više od tri četvrtine odgovora) i da je potrebno sprovesti mjere programa za poresko rasterećenje zarada, posebno najnižih, uspostavljanje registra neoporezivih nameta, ali i mjera za poticanje poduzetništva i smanjenje rada na crno, jačanje kapaciteta inspekcija i druge.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto tvrtki prihvaća samo gotovinu od koje im stiže tri četvrtine prometa, a za takvu situaciju kao glavne razloge navode nezainteresiranost kupaca da plaćaju bezgotovinski i visoke troškove.

Istovremeno, 86 posto onih koji prihvaćaju kartice, instant i online plaćanja, navode da je to pozitivno uticalo na njihovo poslovanje. Privrednici smatraju da je siva ekonomija najprisutnija u građevinarstvu i da raste kod zanatskih usluga dok je u padu u ugostiteljstvu i trgovini.

Procjenjuju da svako deseto tvrtki u njihovoj djelatnosti nije registrirano, ali je postotak onih koji su spremni da ih prijave pao sa 60 na 54 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close