’Pomoć države hitno je potrebna, umiru i mali i veliki proizvođači’

Autor: Jerko Zlatar , 12. rujan 2022. u 07:00
Farma braće Mačković u Ljutovu kraj Subotice proizvede i milijun litara godišnje/Eutech

Jedan od najvećih proizvođača u Srbiji Josip Mačković kaže nam da je sustavni nemar u sektoru doveo do gašenja farmi i klanja muznih krava.

U razgovoru za Poslovni dnevnik, jedan od najvećih proizvođača u Srbiji Josip Mačković rekao je da je glavni uzrok nestašice mlijeka sustavni nemar svih u lancu proizvodnje, a da su ceh platili proizvođači.

“Problem je počeo odavno. To je stara bolest, došlo je do metastaze, a primarni proizvođači su sada mrtav pacijent. Isto važi i za velike. Farmu “Sava Kovačević” iz Vrbasa s mljekarom od Mirotin groupa su kupili “Industrija mesa Matijević” i Miodrag Kostić. Posljedica je poklanih 800 muznih krava te ukupno 3.000 grla stoke.

Isto važi i za PKB, u vlasništvu Al–Dahra group iz UAE. Prije mjesec dana ugašena je farma krava muzara u Jabučkom Ritu, a za listopad se planira gašenje farme u Kovilovu. Al Dahra gasi i farmu u Lepušnici s oko 1.300 muznih krava, od kojih 200 najboljih ide na novu farmu, a 1100 ih je planirano za klanje.”

Problem je što država ne može natjerati prerađivače da posluju s gubicima, jer je odredila maksimalnu cijenu konzumnog mlijeka, pa preostala proizvodnja ide uglavnom u izvoz, dok se gubici prevaljuju na leđa primarnih proizvođača.

”Nama proizvođačima potrebna je hitna pomoć države i prerađivača da otplatimo dugove.”, kaže dodajući da je rasni sastav grla u Srbiji soldian i da je potrebna hitna pomoć kako bi se muzne krave nahranile.

U slučaju takve pomoći proizvodnja mlijeka, uz dohranu, skočila bi za desetak dana za oko 10-15%. Mačković navodi i da je pomoć države nužna kako bi primarni proizvođači počeli zarađivati da otplate dugove, pa tek za oko 5 godine možemo očekivati konsolidaciju i eventualnu ekspanziju mliječnih farmi.

Sličnog stava su i ostali proizvođači mlijeka. Dejan Trajković za N1 je, komentirajući izjavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je do kratkoročne nestašice mlijeka došlo zato što se izvozi, rekao: “Da nije tužno, bilo bi smiješno.

Zbog takvih smo izjava tu. Mlijeko ne može stajati dugo, ne možete praviti umjetnu nestašicu, nestašica je činjenica, upozoravali smo na to 3-4 godine”, izjavio je dodajući da se stočni fond smanjio, jer su, kako je rekao za N1, ljudi odustajali od posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close