Poljoprivrednici za suncokret traže 700 eura +PDV, a nude im 500 po toni

Autor: Jerko Zlatar , 10. kolovoz 2022. u 08:23
Prosvjed organiziraju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika i požarevačka Udruga poljoprivrednih proizvođača Stig/Shutterstock

Seljaci prozivaju državu jer je zabranila izvoz ulja koje se gomila na skladištima.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika priopćila je da organizira dvosatnu prosvjednu vožnju po čitavoj Srbiji. Dva glavna zahtjeva prosvjednika su da cijena suncokreta bude 700 eura po toni + PDV i da se poveća količina goriva za traktore i ostale poljoprivredne strojeve po povlaštenoj cijeni putem agrokartice na svim crpkama, a ne samo na onima Naftne Industrije Srbije (NIS).

Neka država plati razliku
“Ako uljare ne mogu isplatiti ovu cijenu, tražimo da država pokrije razliku, jer je ona krivac za pomutnju na tržištu jer je zabranila izvoz ulja. Ostali zahtjevi će uslijediti po formiranju Vlade”, navode prosvjednici.

“Ne iziđe li Ministarstvo poljoprivrede u susret zahtjevu poljoprivrednika, sljedećih ćemo dana u potpunosti blokirati cestovne pravce. Predsjednik Inicijative, većina organizatora i ja ćemo biti na protestnoj vožnji od Stare Pazove do Batajnice. Skup počinje u 11 sati u Staroj Pazovi na kružnom toku na izlasku ka Inđiji, a vožnja točno u podne”, izjavio je za N1 Nikola Mažić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

6

milijuna litara suncokretova ulja smije se izvesti od 1. srpnja

Udruga poljoprivrednih proizvođača Stig iz Požarevca također je najavila protest. Ta udruga planirala je prosvjed još prošlog utorka, ali je otkazan zbog pregovora s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Prema pisanju portala Agroklub, taj sastanak je održan u četvrtak, na njemu se razgovaralo o cijeni suncokreta, ali je završen bez rezultata.

Cijena koju je ponudilo Ministarstvo je iznosila 500 eura po toni + PDV, što iznosi 62 dinara po kg, dok je cijena koju su tražili predstavnici proizvođača iznosila 70 dinara po kg. Ministarstvo poljoprivrede zahtijevalo je da sastanku prisustvuje i generalni menadžer Viktorija grupe, ali poljoprivrednici iz Požarevca su i ranije rekli kako to nije potrebno, jer oni s proizvođačima ulja nemaju nikakvih problema.

Glavni problem je što proizvođači ulja imaju viškove suncokretovog ulja na zalihama, a Vlada Srbije je izmjenom i dopunjenom Odlukom o privremenoj zabrani izvoza živežnih namirnica bitnih za stanovništvo od 1. srpnja ograničila izvoz suncokretova ulja na šest milijuna litara konzumnog ulja, i to samo za proizvođače koji su realizirali 95% prošlomjesečne proizvodnje.

Cijene u svijetu padaju
Istodobno je direktor Produktne burze o Novom Sadu, Miloš Janjić izjavio za agenciju Fonet da su svjetske cijene uljarica u silaznom trendu poslije otvaranja mogućnosti prijevoza suncokreta iz Rusije i Ukrajine, te da se procjenjuje se da je u sezoni u tijeku “proizvedeno 600,33 milijuna tona uljarica, a da će u narednoj ona biti veća za 7,2 posto, odnosno da će biti proizvedeno čak 643,07 milijuna tona, što je najviše u posljednjih pet godina”, te da je za diverzifikaciju rizika najsigurnije dio robe prodavati terminski, a drugi dio prodati u slučaju nužde, ili ostavi za dalje trgovanje, napominjući da je suncokret burzanska roba, te da je kao takav podložan cjenovnim fluktuacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close