Cilj je da se pije samo kvalitetna rakija: Pokreće se edukativna kampanja o sigurnoj šljivovici

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2022. u 12:57
Jaka alkoholna pića koje na tržište plasiraju neregistrirani proizvođači potencijalno su opasna po zdravlje potrošača/I. Galović/PIXSELL

Ministarstvo trgovine apelira na sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porijekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i trošarine, nije siguran proizvod.

Ministarstvo trgovine zajedno sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama pokrenut će kampanju edukacije stanovništva o rizicima konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića koje na tržište plasiraju neregistrirani proizvođači, sumnjive kvalitete, što je potencijalno opasno po zdravlje potrošača, piše portal danas.rs.

Kako je istaknuo ministar trgovine Tomislav Momirović, rakija je srpski nacionalni proizvod, uvrštena je nedavno i na UNESCO-vu listu svjetske kulturne nematerijalne baštine, pa je obveza ministarstva štititi kvalitetu ovog proizvoda.

“Moramo uložiti jako puno energije kako bi pospješili proizvodnju i zajednički s proizvođačima radili na podizanju kvalitete rakija proizvedenih u Srbiji. Da bi to postigli, moramo zajednički snagama raditi na uređenju tržišta kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali siguran i kvalitetan proizvod.

Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost zaštititi potrošače i rakiju kao nacionalni brend Srbije”, naglasio je ministar Momirović.

Zaključak sastanka predstavnika Ministarstva trgovine i Saveza proizvođača rakije je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima.

Ministarstvo trgovine apelira na sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porijekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i trošarine, nije siguran proizvod.

Ministar Momirović istaknuo je kako će na ovaj način svi potrošači moći konzumirati visokokvalitetne rakije, a opća kvaliteta tog svjetski poznatog alkoholnog pića bit će podignuta na primjerenu razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close