‘Poklon’ za Srbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po kamati od 3 posto, donosimo detalje

Autor: Jerko Zlatar , 13. rujan 2022. u 07:00
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Vučić izrazio očekivanje da će Srbija uspijeti postići ‘stand-by’ aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će tu osigurati dodatnu potporu javnim financijama.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Srbija potpisali su sporazum, po kome će Beograd dobiti milijardu dolara po izuzetno povoljnim uvjetima, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, koji je u dvodnevnom posjetu UAE, rekao je za RTV “Pink” da po tom sporazumu Srbija dobija milijardu dolara “po nevjerojatnim uvjetima”, te ocjenio da je to “praktički poklon”.

Ministar financija Srbija, Siniša Mali, koji je također dio delegacije u UAE, izjavio je za “Pink” da “Kamatna stopa od samo tri posto, to je u ovom trenutku nezamislivo. Kamatne stope su na tržištu 7 ili 7,5%.

Samo na kamati štedimo 40, 45 milijuna dolara”, te da će kredit “nam daje mogućnost da reagiramo kada je nabava plina i nekih drugih energenata u pitanju, daje nam mogućnost da sa što manje negativnim posljedicama prebrodimo ovu krizu”, ted a ovaj kredit I jača javne financije Srbije, jer mnogi stari krediti dolaze na naplatu ove godine.

Vučić, koji je u posjetu UAE na poziv šefa države šeika Muhameda bin Zajeda, podsjetio je na odlične odnose dvije države, te je zahvalio UAE na potpori.

Prema njegovim riječima, kad god je teško, Srbija se može osloniti na UAE. Kazao je da će Srbija dobiti financijsku podršku po upola manjoj kamatnoj stopi od one po kojoj se zadužuju zapadne zemlje i da je to, kako je naveo, ogromna potpora domaćem proračunu i financijama.

Dodao je da članice EU, poput Mađarske i Rumunjske, zadužuju po kamatama od šest posto. Izrazio je očekivanje da će Srbija uspijeti postići ‘stand-by’ aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će tu osigurati dodatnu potporu javnim financijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close