Pojeftinjenje hrane prošloga mjeseca usporilo rast cijena u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Međugodišnja stopa usporila je u travnju na 15,1 posto.

Međugodišnja inflacija u Srbiji usporila je u travnju na 15,1 posto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, što je u skladu s ranijim procjenama Narodne banke Srbije da vrhunac inflacije treba očekivati ​​u prvom kvartalu.

Slična kretanja bilježe i bazna inflacija (indeks potrošačkih cijena bez hrane, energije, alkohola i cigareta).

Temeljna inflacija
Temeljna inflacija i dalje je na znatno nižoj razini u odnosu na ukupnu inflaciju, u travnju je međugodišnja temeljna inflacija usporila na 11,1 posto, tako da je iu ovom slučaju vrhunac dosegnut u prvom kvartalu.

Na mjesečnoj razini inflacija je u travnju iznosila 0,7 posto, što je gotovo dvostruko niže od prosječne mjesečne stope zabilježene u prvom kvartalu od 1,2 posto. Usporavanju inflacije na mjesečnoj razini najviše je pridonio sporiji rast cijena hrane, prvenstveno prerađene hrane, koji je iznosio 0,4 posto, što ukazuje da su se uvjeti na tržištu osnovnih životnih namirnica stabilizirali”, objavila je središnja banka.

Cijene neprerađene hrane u travnju su porasle za 1,3 posto, potaknute poskupljenjem povrća, no rast te cjenovne kategorije bio je znatno sporiji nego u prvom tromjesečju.

Promatrano u odnosu na travanj 2022., cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 23,1 posto, a NBS navodi da se međugodišnja stopa rasta cijena prerađene i neprerađene hrane usporava.

Cijene energenata u travnju su na mjesečnoj razini neznatno smanjene za 0,1 posto, čemu je uvelike utjecalo daljnje pojeftinjenje krutih goriva, dok su cijene naftnih derivata ostale u prosjeku nepromijenjene, drugi mjesec zaredom. red.

Naftni derivati
Na međugodišnjoj je razini rast cijena energenata u travnju iznosio 13,1 posto, pri čemu je doprinos cijena naftnih derivata nakon više od dvije godine prešao u negativnu zonu i pridonio usporavanju ukupnog međugodišnjeg rasta. -godišnja inflacija, navodi se u priopćenju NBS-a.

Cijene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u travnju su zabilježile mjesečni rast od 0,8 posto, što je u skladu s njihovim kretanjem od početka godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close