Poduzetnici traže kraj subvencioniranja stranih tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2022. u 08:00
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

U Zakonu o elektronskim fakturama je sporna je zaštita povjerljivih podataka o poslovanju.

Poduzetnici i gospodarstvenici u Srbiji najavili su za 30. ožujak prosvjed ispred vlade Srbije sa zahtjevom da se prekine subvencionisanje stranih kompanija, smanje porezna opterećenja za male plaće, prekine diskriminacija majki poduzetnica i preispita nekoliko zakona.

Milena Amon, zastupnica Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, rekla je za agenciju Beta da je prvi zahtjev da se prekine praksa financiranja stranih investitora i taj novac preusmjeri u domaće gospodarstvo i poljoprivredu.

“Treba smanjiti i namete na malu plaću, koja je nužna za troškove prosječne potrošačke košarice”, dodala je Amon.

Drugi zahtjev je da se izjednači status majki poduzetnica tijekom trudničkog bolovanja s ostalim rodiljama.

Amon je rekla da poduzetnici traže i da se redefinira Zakon o fiskalizaciji jer “nije vrijeme da se tijekom krize primjenjuje i neće pridonijeti smanjenju crnog tržišta”.

Prema njenim riječima, u tom zakonu ima mnogo nejasnoća, a nepotrebno je da se taj zakon primjenjuje i na prosvjetne djelatnike koji se bave edukacijom jer se plaćanje obavlja virmanima.

U Zakonu o elektronskim fakturama je sporna je zaštita povjerljivih podataka o poslovanju, a Zakon o arhiviranju je nepotreban za mala i srednja poduzeća jer ta dokumentacija nije od javnog značaja.

“Besmisleno je da poduzeća arhiviraju dokumentaciju o poslovanju koja već postoji u Agenciji za privredne registre”, rekla je Amon.

Njeno udruženje, koje zajedno s udruženjem Turističke agencije Srbije (TAS) organizira prosvjed, traži i da se brže procesuiraju tvrtke koje posluju nelegalno.

“Pozivamo poduzetnike i poljoprivrednike koji čine milijun i pol građana koji pune proračun Srbije da se pridruže prosvjedu i na izborima iskoriste pravo da glasaju za one za koje misle da zaslužuju”, navodi se u pozivu udruženja na prosvjed.

Komentirajte prvi

New Report

Close