Poduzetnici će moći graditi garaže u Beogradu i sami naplaćivati parkiranje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2022. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ulagačima u parkirna mjesta u glavnom gradu Srbije omogućeno je da se bave poslom koji je dosad bio isključivo u nadležnosti gradskog komunalnog poduzeća Parking servis.

Kako bi se ubrzalo rješavanje kroničnog problema nedostatka parkirnih mjesta kao jedno od rješenja Beograda je omogućavanje privatnicima ne samo da grade parkirališta već i da naplaćuju uslugu parkiranja, odnosno da se bave poslom koji je dosad bio isključivo u nadležnosti gradskog komunalnog poduzeća Parking servis.

Ta novost s prošle sjednice Skupštine grada postala je i službeni dio gradske odluke koja regulira područje parkiranja, piše Politika.

Kako je objasnio gradonačelnik Aleksandar Šapić, privatnim vlasnicima omogućit će se da na svojim parkiralištima po tržišnim cijenama naplaćuju parkiranje, odnosno neće morati ulaziti u partnerstvo s Parking servisom.

Koncesija traje 40 godina
“Mislim da će to povećati broj parkirnih mjesta i garaža”, ocijenio je Šapić. Kako je dodao, to ne znači da se odustaje od projekata izgradnje garaža koje se godinama najavljuju, jer uskoro će biti pokrenuti projekti koji su jedno vrijeme čekali, kao što je izgradnja garaže kod Skupštine Srbije.

Gradnja četiri podzemne garaže u središtu Beograda (Vlajkovićeva i Fruškogorska ulica, Studentski trg i Trg republike), tema je o kojoj se govori godinama.

Gradska uprava je brzi početak gradnje te četiri garaže najavljivala još 2017. Tada je procijenjeno da će to stajati oko 50,000.000 eura i već tada se znalo da će se graditi u sklopu javno-privatnog partnerstva i da će biti podzemne.

Odluka o javno-privatnom partnerstvu za podzemne garaže usvojena je krajem rujna 2017. na sjednici Skupštine grada. U međuvremenu, Grad raspisuje javni poziv za to partnerstvo, a u jesen 2018. objavljeno je da će partner Beogradu najvjerojatnije biti konzorcij China Shandong International Economic & Technical Cooperation i China Transinfo Technology, što je ubrzo i potvrđeno. Kineski konzorcij jedini je dao ponudu.

Nekoliko mjeseci kasnije, u lipnju 2019. službeno je s Kinezima i potpisan ugovor o koncesiji za projektiranje, financiranje, izgradnju i upravljanje s četiri podzemne garaže. Najavljeno je da će koncesija trajati 40 godina, a partnerstvo će značiti da će Grad biti nositelj prava vlasništva nad garažama, a koncesionar će Gradu naknadu plaćati u skladu s dinamikom utvrđenom Ugovorom o koncesiji.

Moguće i druge lokacije
Prema prvobitnim najavama, plan je bio da se četiri garaže izgrade do 2021. Najdalje se otišlo s dozvolama za garažu na Studentskom trgu, koja je duže vrijeme upitna zbog najavljenih arheoloških istraživanja.

Prošle godine iz Grada je najavljeno da je početak izgradnje, koji neće krenuti prije 2022,, najizvjesniji za garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici. Kada je riječ garaži na Trgu republike, prošle jeseni objašnjavali su da će dinamiku njene gradnje diktirati projekt metroa i novog objekta kulture na mjestu privremenog trgovačkog centra Staklenac.

Najveća zagonetka je garaža na Studentskom trgu jer se očekuje da se nakon budućih arheoloških istraživanja tu neće moći izgraditi objekt za automobile. Ako se to dogodi, iz Grada su još prošle godine istaknuli da se s Kinezima razgovara o drugim lokacijama, a jedna je Skerlićeva ulica pokraj Hrama Svetog Save.

Komentirajte prvi

New Report

Close