Početna cijena nekretnina Nove livnice 26 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2022. u 07:00
Predviđena je gradnja više od 5000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja/Shutterstock

Licitacija objekata i zemljišta zakazana je za 1. kolovoza s početnom cijenom od 26 milijuna eura za imovinu procijenjenu na 29,9 milijuna eura.

Hoće li više objekata Nove livnice sa zemljištem od 7,4 hektara na Novom Beogradu zaokružiti blok s parcelama koje je ranije na toj atraktivnoj lokaciji kupio Davor Macura, vlasnik mikro tvrtke ABL Solvent, trebalo bi se znati početkom sljedećeg tjedna, objavio je portal danas.rs.

Radi se o području na kojem je prema planu detaljne regulacije, koji je bio na javnom uvidu u listopadu prošle godine, predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa s više od 5000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja, o čemu je izvijestio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Zemljište koje predstavlja treću, završnu etapu u stjecanju vlasništva nad vrijednim površinama, oglasila je za prodaju Agencija za osiguranje depozita (AOD) kao stečajni upravitelj Beobanke kojoj su objekti i parcele prenijeti jer je nad njima hipotekom svojedobno osigurala svoja potraživanja.

Licitacija objekata i zemljišta zakazana je za 1. kolovoza s početnom cijenom od 26 milijuna eura za imovinu procijenjenu na 29,9 milijuna eura. Parcela pod objektima koja je sada na tržištu naslanja se na kompleks koji je nekada pripadao IMT-u a već je u vlasništvu ABL Solventa, tvrtke s pet zaposlenih (prema podacima za 2020., kada je bila gotovo bez ikakvih prihoda i poslovala sa gubitkom).

Prvo je u travnju prošle godine AOD za 13 milijardi dinara (110 milijuna eura) prodao veliki paket navodno teško naplativih potraživanja banaka u stečaju, u kome je više od polovine pripadalo Beobanci, odnosno objektima i zemljištu nekadašnjeg IMT-a na Novom Beogradu.

Prema nekim procjenama, na potraživanje Beobanke iz tog paketa odnosilo se više od 50 milijuna eura, dok je zemljište, sudeći po cijenama okolnih parcela, vrijedno barem tri puta više.

Ta je kupoprodaja kasnije, u studenom prošle godine, poslužila Macurinom ABL Solventu, da dobije kredit od AIK banke kako bi kupila i paket koji je ovoga puta na tržište ponudila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja upravlja stečajnom masom IMT-a. Agencija je prodala 35 hektara zemljišta i objekata u bloku koji je upravo u to vrijeme dobio već spomenuti plan regulacije.

Za zemljište procijenjeno na 250 milijuna eura, plaćeno je oko 60 milijuna eura, a jedina ponuda stigla je iz ABL Solventa. Doduše, u prvoj licitaciji sudjelovala je i tvrtka Alta Pay Group, ali se povukla tijekom licitiranja pa je ABL Solvent obio sve po početnoj cijeni.

Poduzetni Davor Macura vlasnik je obje tvrtke koje su se nadmetale – i “konkurentskog” Alta Pay Groupa i “pobjedničkog” ABL Solventa, kao i još šest firmi ne računajući Alta Banku (ex Jubmes), gdje ima udio od 82,83 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close