Pljušte kritike i padaju natječaji za metro u Beogradu, a ne zna se ni tko se žali

Autor: Jerko Zlatar , 09. rujan 2022. u 07:00
'Memorandum o razumevanju’ za projekt Beogradski metro potpisan je početkom 2021./M. Tešić/PIXSELL

Traži se tvrtka koja će izraditi ‘geotehničke projektne izvještaje za potrebe izrade Idejnog projekta druge faze linije 1’. Podnesen je zahtjev za zaštitu prava u postupcima javne nabave.

Iako izgradnja metroa još nije počela, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabava već je poništila jedan od natječaja u vezi s projektom izgradnje beogradskog metroa, zbog podnesenog zahtjeva za zaštitu prava, prenosi magazine Nova Ekonomija.

Riječ je o javnoj nabavi koju je krajem srpnja objavio JKP “Beogradski metro i voz” u kojem se traži tvrtka koja će izraditi “geotehničke projektne izvještaje za potrebe izrade Idejnog projekta druge faze linije 1 beogradskog metroa”.

Komisija usvojila zahtjev
Drugu fazu Linije 1 čini duboka podzemna dionica od stanice “Ada Huja” do terminala u Mirijevu. U pitanju su izvještaji koji bi trebali dokazati da će građevinska konstrukcija metroa, tijekom izgradnje i korištenja, biti otporna i stabilna na utjecaj “tla, stijena i podzemnih voda”, piše u tehničkoj specifikaciji.

Izvještajem se definiraju geotehnički utjecaji na infrastrukturne objekte metroa i daju preporuke za projektiranje i izgradnju, na osnovu stanja i svojstava slojeva tla i stijenskih masa, kao i geofizičkih i hidrogeoloških uvjeta.

Inače, prva trasa se našla na meti kritika stručne javnosti, jer nije predivđena da prolazi kroz najurbaniziranije i najprometnije dijelove grada, već polazi od Makiša, preko Beograda na vodi, pa do nekadašnje Luke Beograd (predviđene i prodate kao građevinsko zemljište) Ade Huje.

Zahtjev za zaštitu prava podnesen je početkom kolovoza i traženo je djelimično poništenje postupka javne nabave, uz osporavanje zakonitosti postupka i sadržaja natječajne dokumentacije.

U obavijesti o podnijetom zahtjevu za zaštitu prava nije naznačeno koja tvrtka je podnijela zahtjev i na što se konkretno žalila. Republička komisija je, kako piše u obavijesti, krajem kolovoza rješenjem usvojila zahtjev kao osnovan i u cjelini poništila postupak ove javne nabave.

Republička komisija može u cjelini poništiti postupak javne nabave ako su u postupku zaštite prava (u vezi s navodima iz zahtjeva za zaštitu prava) utvrđene povrede Zakona o javnim nabavkama Republike Srbije, uslijed kojih se postupak može okončati na zakonit način, piše u zakonu.

Tražili pojašnjenja
Tijekom postupka javne nabave, Beogradskom metrou upućen je zahtjev za pojašnjenje na Portalu javnih nabava. U zahtjevu, potencijalni ponuđač ukazuje na nepravilnosti u vezi s traženim popisom pruženih usluga, stručnim kvalifikacijama radnika, alatom i opremom.

Tvrtka koja je uputila zahtjev za pojašnjenima ukazala je na “povredu zakona” te “odsustvo logičnosti” kod pojedinih zahtjeva Beogradskog metroa.

Navedeno je, između ostalog, da se predmetna javna nabava “određuje prema jednom privrednom subjektu” i da se pojedinim zahtjevima provodi “direktna diskriminacija” među potencijalnim ponuđačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close