Plinovod Niš-Dimitrovgrad pretvara Srbiju u važno energetsko čvorište

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2023. u 05:23
Foto: Shutterstock

Gradnja 109 kilometara dugog plinovoda od Niša do Dimitrovgrada trajala je dvanaest mjeseci., a projekt je iznimno važan za Srbiju u kontekstu geopolitičkih napetosti.

Plinski interkonektor Srbija – Bugarska pušten je u probni rad na mjerno-regulacijskoj stanici u Trupalu kod Niša. Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Bugarske Rumen Radev i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giofre.

Vučić je na sastanku s predsjednicima Bugarske i Azerbajdžana rekao da će Srbija puštanjem u rad interkonektora, kojim će se plin iz Azerbajdžana dopremati u Srbiju, osigurati diverzifikaciju i alternativu u opskrbi plinom te da će u budućnosti biti sigurnija zemlja u uvjete energetske sigurnosti.Ilham Alijev je rekao da su osobna prijateljstva predsjednika Azerbejdžana i Srbije doprinijela razvoju gospodarske suradnje dviju zemalja koje su strateški partneri.

Važnost diverzifikacije

Plin čini 13% potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada se mogao dobiti samo s dvije ulazne točke, preko plinovoda Balkanski tok iz Bugarske i plinovodom iz Mađarske.

Razvojni projekt
Dodao je kako je uvjeren da će interkonektor doprinijeti industrijskom razvoju Srbije, kao i energetskoj sigurnosti Srbije i Bugarske, ali i cijele Europe.

– Srbija je deveta europska zemlja u koju se izvozi plin iz Azerbajdžana – rekao je Alijev. Rumen Radev rekao je da je interkonektor simbol rastućih tehnoloških kapaciteta i uspješne i plodne suradnje između Srbije, Bugarske i Azerbajdžana.

– Ta suradnja vodi održivom gospodarskom rastu regije i izražavanju volje da zajedno gradimo našu europsku budućnost – rekao je Radev. Dodao je da će interkonektor pridonijeti povećanju zainteresiranih ulaganja u regiji. Prema Radevu, rat u Ukrajini natjerao je zemlje da budu ujedinjenije i bolje surađuju.

Emanuele Giofre rekao je da interkonektor povezuje Srbiju s EU i smanjuje korištenje ugljena, a time i zagađenje okoliša. – Ovaj interkonektor dio je ukupne potpore EU energetskom sektoru Srbije i okončanja ovisnosti Srbije o ruskom plinu – istaknuo je.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Hadanović rekla je da se ne žuri s završetkom izgradnje plinovoda prije izbora, koji će biti održani 17. prosinca, već da se gospodarstvu i građanima Srbije osigura energetska sigurnost za ovu zimu. – Plinovod je važan za pozicioniranje Srbije za opskrbu plinom srednje i istočne Europe – rekla je.

Energetski miks
Gradnja 109 kilometara dugog plinovoda od Niša do Dimitrovgrada trajala je dvanaest mjeseci. Ukupna dužina plinovoda od Novog Iskara, kod Sofije, do Niša je 170 kilometara, a vrijednost radova je 85,5 milijuna eura.

Bespovratna sredstva Europske unije za izgradnju plinovoda iznose 49,6 milijuna eura, a Europska investicijska banka odobrila je Srbiji kredit od 25 milijuna eura za dio plinovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Srbija je za realizaciju projekta izdvojila 15 milijuna eura i 7,5 miilijuna eura za pripremne radove i projektiranje. Plin čini 13% potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada se mogao dobiti samo s dvije ulazne točke, preko plinovoda Balkanski tok iz Bugarske i plinovodom iz Mađarske.

Komentirajte prvi

New Report

Close