Plin u Srbiji dodatno skuplji zbog bugarske tranzitne takse

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U slučaju da nabavne cijene ruskog prirodnog plina za Srbiju ostanu iste, to bi značilo i povećanje računa potrošača u maloprodaji do 20 posto.

Bugarska je uvela porez na tranzit ruskog plina koji se isporučuje preko njezinog teritorija, plinovodom “Balkanski tok”, pa potrošači “plavog” energenta u Srbiji, umjesto povećanja maloprodajnih cijena, predviđenog za studeni 1, u iznosu od deset posto, mogao bi se suočiti s dodatnim rastom do 20 posto, piše Danas.

Veći prihodi

Uredba koju je Bugarska donijela, a koja je odmah stupila na snagu, predviđa naknadu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog plina isporučenog preko teritorija zemlje kroz “Balkanski tok”.

U skladu sa sporazumom koji je Srbija sklopila s Međunarodnim monetarnim fondom radi dobivanja kredita, Beograd je poduzeo postupno povećanje maloprodajnih cijena plina, a najnovije će uslijediti 1. studenog u iznosu od 10 posto, koliko znači da će od tog datuma energija koštati 5,02 dinara po kilovat-satu sa porezima i naknadama. No, zahvaljujući težnji parlamentarne većine u bugarskom parlamentu da uvođenjem novog poreza prikupi prihod od 1,2 milijarde eura i tako plati izgradnju plinovoda “Balkanski tok” u samo godinu dana, potrošači u Srbiji mogli bi se suočiti s dodatne i znatno više cijene plina. Energetski stručnjak Velimir Gavrilović rekao je da porez koji su propisale bugarske vlasti Srbijagasu povećava nabavnu cijenu prirodnog plina za 10 do 20 posto. “U slučaju da nabavne cijene ruskog prirodnog plina za Srbiju ostanu iste, to bi značilo i povećanje računa potrošača u maloprodaji do 20 posto po osnovi poreza”, rekao je Gavrilović. Dodao je kako je teško vjerovati da bi Srbija mogla izbjeći plaćanje poreza koji je uvela Bugarska. Trenutno se i Mađarska i Srbija opskrbljuju ruskim plinom južnom rutom, “Balkanskim tokom”. Povodom uvođenja takse na ruski plin koju je Bugarska propisala za transport preko svoje teritorije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to predstavlja veliki problem.

Ogroman problem

“To će dovesti do drastičnog poskupljenja plina. To je zastrašujuće poskupljenje i razgovarat ćemo s bugarskom stranom. Ta se odluka ne bi trebala odnositi na Srbiju”, rekao je prije nekoliko dana Vučić. Iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da će se o toj temi razgovarati s predstavnicima mađarske i bugarske države. “Srbija će učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni. Trenutno su sva skladišta plina popunjena i kod nas i u Mađarskoj, a imamo 690 milijuna kubika plina u rezervi, što je povijesni rekord i značajno više nego na početku prethodne sezone grijanja”, rekli su u Ministarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close