Plaće u Srbiji: Prodavaču i kuharu 1280, programeru 3400 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Portal Infostud istražio je kako se kreću primanja za profile koji najviše zanimaju poslodavce.

Programer u Srbiji može očekivati mjesečnu plaću do 3400 eura, dok se primanja ostalih najtraženijih zanimanja u susjednoj državi kreću između 850 i 2800 eura.

Iako su visoke plaće uglavnom rezervirane za visokoobrazovane profile, činjenica je da su u posljednje vrijeme plaće za radnike sa srednjom stručnom spremom i strukovna zanimanja dosegle iznadprosječne razine, prenosi Danas. To potvrđuju i podaci Infostuda prikupljeni u posljednje dvije godine. Prema tom izvješću, ovo je 10 najtraženijih poslova u Srbiji.

Isplativo znanje jezika
Prema podacima Infostuda, zanimanje prodavača našlo se u samom vrhu najtraženijih poslova u Srbiji. Kako je objasnio Miloš Turinski, voditelj odnosa s javnošću ove kompanije, maksimalna mjesečna zarada za prodavača dostiže i do 150.000 dinara (1280 eura), što je znatno iznad prosječnih plaća.

Prema oglasima, uvjeti za obavljanje ovog posla razlikuju se od poslodavca do poslodavca. I dok neki traže diplomu srednje škole, poznavanje stranog jezika i prethodno iskustvo, drugi nude besplatnu obuku i očekuju volju za rad. Imajući u vidu da Srbija posljednjih godina muči muku s vozačima, plaće u ovom sektoru znatno su uzletjele u usporedbi s prosječnim primanjima.

To pokazuju i oglasi poslodavaca, koji se utrkuju sa iznosima, ali i uvjetima kako bi pridobili, ali i zadržali vozače na duži rok u svojim tvrtkama. Oglasi pokazuju da se za vozača s C kategorijom ponuđena plaća kreće od 250.000, pa do 330.000 dinara (2800 eura). Ono što je vrlo zanimljivo, nema nikakvih uvjeta koje bi potencijalni vozač morao ispunjavati.

Plaća skladištara kreće se od 50.000 (430 eura), pa do 100.000 dinara (850 eura). Uvjeta koje radnik treba ispuniti da bi konkurirao za ovo radno mjesto skoro i da nema. Naime, prema trenutno aktivnim oglasima, diploma srednje škole je potrebna u većini slučajeva, ali ima i onih poslodavaca koji je ne traže. Slično je i sa radnim iskustvom.

Telefonski operater mjesečno može zaraditi do 200.000 dinara (1700 eura). Imajući u vidu da je u Srbiji sve više zastupljeno i stranih kompanija, shodno tome se razlikuju i tražene kompetencije.

Naime, dobre vještine u komunikaciji i pregovaračke sposobnosti glavne su karakteristike koje se traže. U nekim slučajevima traži se prethodno iskustvo, dok mnoge kompanije organiziraju plaćenu obuku. Činjenica je da inozemne tvrtke nude i veće plaće, a i bonuse, ali je u tom slučaju potrebno odlično poznavanje određenih jezika.

Dat će se i ‘malo više’
Što se tiče sektora ugostiteljstva, konobar u Srbiji mjesečno može zaraditi do 120.000 dinara (1025 eura), i to je naravno samo plaća, bez napojnica i naknade za prekovremeni rad. Kada su u pitanju kvalifikacije, one se kao i za sve poslove razlikuju u ovisnosti je li u pitanju prestižan restoran ili kafić u neprometnom mjestu.

U Srbiji su dobri kuhari uvijek vrlo traženi, pa je zbog toga skoro svaki poslodavac spreman platiti i “malo više”. Plaća za ovo zanimanje kreće se do 150.000 dinara, a za većinu restorana potrebno je radno iskustvo.

Dobro poznata činjenica je da su posljednjih godina najveće plaće u IT industriji. Trenutna najviša plaća na internetskom portalu Helloworld.rs u sekciji plaće je 8500 eura i zarađuje je Senior Software Developer.

U prosjeku plaće programera dosežu 3400 eura. Kako većina IT kompanija posljednjih godina ima problem s pronalaskom ovih profila, osim visokih plaća, utrkuju se i s pogodnostima kako bi privukle radnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close