Plaće u pet sektora uspjele nadmašiti inflaciju, najplaćeniji programeri i piloti

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2022. u 07:00
Srpski su programeri i općenito IT stručnjaci na svjetskoj razini pa im i plaće trebaju biti takve/SHUTTERSTOCK

Prema najnovijim podacima sa srpskog IT tržišta, plaće i dalje rastu i prosječna je trenutno 1600 eura, a deset posto zaposlenih u IT sektoru zarađuje i više od 3000 eura.

Prosječna neto plaća u Srbiji za srpanj iznosila je 73.114 dinara, dok su najveća mjesečna primanja, koje su i dvostruko veća od prosječnih, zabilježena u IT sektoru, kao i sektorima zračnog prometa, znanstvenog istraživanja i razvoja, eksploatacije nafte i plina, javlja portal blic.rs.

U tih su pet sektora prosječne mjesečne plaće uspjele nadmašiti stopu inflacije koja je u kolovozu u Srbiji iznosila nešto manje od 13 posto.

Kod države 76.123 dinara
Istodobno, u javnom sektoru najveće plaće su u državnim poduzećima, a njihova prosječna zarada za srpanj iznosi 76.123 dinara. Najisplativije je raditi u IT industriji, kao i u zračnom prometu, jer plaće koje u tim sektorima zaposleni primaju znatno su iznad prosjeka.

Kada se razmišlja o budućnosti i koje zanimanje je najbolje izabrati, mjesečna zarada je jedan od bitnijih, a kod mnogih i najbitniji faktor. Ono što je sigurno, jest da su programeri nesumnjivo već godinama na samom vrhu liste, kada je riječ o visini mjesečnih zarada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, programeri su u srpnju zarađivali do 242.333 dinara, što je oko 2000 eura, trenutno u Srbiji ovo je najveća prosječna zarada. Kada se usporedi trenutna zarada programera, sa zaradom iz istog perioda prošle godine, jasno je da su njihove plaće ove godine veća za 36,5 posto.

Prema najnovijim podacima sa srpskog IT tržišta, plaće i dalje rastu i prosječna je trenutno 1600 eura, a deset posto zaposlenih u IT sektoru zarađuje i više od 3000 eura.

Kada je riječ o pilotima, odnosno zaposlenim u zračnom prometu, prema podacima statističkog zavoda oni sada zauzimaju drugo mesto na listi najplaćenijih zanimanja. Godinu ranije bili su prvi na ovoj listi, ali posljednjih nekoliko godina pretekli su ih programeri.

Znanstvenicima 16,4% više
Prema posljednjim podacima statističkog zavoda plaća je pilotima u srpnju iznosila je 183.609 dinara, što je oko 1500 eura, a u odnosu na prošlu godinu njihova zarada porasla je oko 17 posto.

Treće mesto zauzimaju zaposleni u sektoru znanstvenog istraživanja i razvoja. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije prosječna zarada znanstvenika iznosi 151.629 dinara, što je oko 1300 eura. Zarade u znanosti odnosu na prošlu godinu porasle su za 16,4 posto.

Oni koji zauzimaju četvrto mjesto na listi najplaćenijih su zaposleni u eksploataciji sirove nafte njihova prosječna zarada u srpnju iznosila je 144.199 dinara, prema podacima RZS-a, kad se uspore s istim periodom prošle godine zarada je naftašima porasla za 4,9 posto.

I peti, ujedno i posljednji najplaćeniji na listi najplaćenijih su zaposleni u proizvodnji koksa i derivata nafte, čija je prosječna zarada u srpnju iznosila 128.536 dinara, rast njihovih zarada u odnosu na isti period prošle godine iznosi 4,9 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close