PKS: Sredinom rujna poskupljenje svinjskog mesa

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U mesnicama i trgovačkim lancima u Srbiji kilogram svinjskog buta kreće se od 800 do 1200 dinara i približava se cijeni junetine.

Još jedan udar na potrošače u Srbiji očekuje se sredinom rujna za kada je najavljeno poskupljenje svinjskog mesa, najavljuju iz Privredne komore Srbije. Na porast već visoke cijene utječe pojava bolesti afričke svinjske kuge, ali i to što je meso iz europskog uvoza, poskupjelo za 40 posto.

U mesnicama i trgovačkim lancima u Srbiji kilogram svinjskog buta kreće se od 800 do 1200 dinara i približava se cijeni junetine. Domaći proizvođači mesa kažu da cijena žive vage trenutno miruje, te da im nije realno da se ona do kućne trpeze trostruko uveća.

“Trenutna cijena u otkupu svinje je oko 270, 280 dinara, otprilike u ovo vrijeme tijekom prošle godine se držala na 250. Nije to velika razlika u cijeni svinja, ali je u mesnici, nije mi jasno zašto je to tako, kad svinje poskupljuju poskupljuje i meso, ali kad svinje pojeftine, pojeftinjenja mesa nema”, rekao je stočar iz Putinaca, Milan Makarić.

Na poskupljenje svinjskog mesa utjecala je pojava afričke svinjske kuge, koja je u Srbiji dovela do uništenja oko 1,5 posto grla i time ugrozila već oslabljen stočni fond, kaže agrarni analitičar Žarko Galetin.

“Srbija nema dovoljno svinja da zadovolji potrebe stanovništva i moramo ga uvoziti. Mi tek 85-90 posto imamo kapaciteta da zadovoljimo domaće potrebe, ostalo ide iz uvoza, a da nevolja bude veća cijene svinjskog mesa i cijene živih svinja u Europi su također otišle gore”, ističe Galetin.

Novo poskupljenje svinjskog mesa može se očekivati sredinom mjeseca, procjenuje Galetin i kaže da to ne bi trebalo da utječe na cijenu piletine, koju trenutno građani mnogo više konzumiraju nego inače, prije svega jer je znatno jeftinija.

Analitičari poručuju da svinjsko meso u Europi pojeftinjuje, te da nije realno imati tri milijuna svinja, uništiti jedan posto zbog kuge, a onda zaustaviti prodaju svinja iz Mačve, koja ima najveću proizvodnju u odnosu na drugim delovima Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close