PKS: Gotovo 400 srpskih kompanija na svjetskim sajmovima

Autor: Miroslav Kuskunović , 19. prosinac 2023. u 07:00
Ocjena izlagača je da je organizacija 22 sajma u 2023. protekla na visokoj razini/Shutterstock

Na ovim prestižnim svjetskim smotrama izvoznika sudjelovalo je skoro 400 kompanija i održano je preko 13.000 sastanaka sa poslovnim partnerima, a dogovoreni izvozni poslovi premašili su 75 milijuna eura.

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je kako je u 2023. organizirala sudjelovanje srpske privrede na 22 međunarodna sajma u inozemstvu, od čega je 20 u suradnji s Razvojnom agencijom Srbije (RAS).

Na ovim prestižnim svjetskim smotrama izvoznika sudjelovalo je skoro 400 kompanija i održano je preko 13.000 sastanaka sa poslovnim partnerima, a dogovoreni izvozni poslovi premašili su 75 milijuna eura.

Rukovoditelj Centra za sajmove PKS-a Jovanka Ćalina kazala je kako je plan da se u idućoj godini zadrži ista razina promocije izvozne ponude srpskih kompanija na vodećim međunarodnim sajmovima.

Ćalina je naglasila kako su izvozno orijentirane kompanije više nego ikada zainteresirane za sajmove, za direktne sastanke i kontakte sa potencijalnim kupcima i priliku da dođu do novih tržišta, jer kako dodaje “teško je samo kroz on line kanale doći do novih poslova”.

“Ocjena izlagača je da je organizacija 22 sajma u 2023. protekla na visokoj razini, od pripreme, preko logističke i organizacione podrške do kvalitete izgradnje nacionalnih paviljona, što je dokumentirano za svaki od ovih parametara”, kazala je ona.

Ćalina podsjeća kako su se u 2023. kompanije iz Srbije u organizaciji PKS i RAS, predstavile na vodećim svjetskim sajmovima među kojima su PRODEXPO u Moskvi, GULFOOD u Dubaiju, PROWEIN u Diseldorfu, PLMA u Amsterdamu, i drugim.

“Ove godine naši poslovni ljudi prvi su put izlagali na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Ovo tržište  predstavlja jedno od  najprivlačnijih na Bliskom istoku i pruža šansu srpskoj privredi”, objašnjava Ćalina.

Imajući u vidu da se dugoročni plan Saudijske Arabije bazira na smanjenju proizvodnje zbog očuvanja vodnih resursa, kao i na povećanju uvoza hrane, prvenstveno pšenice, postoji šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na saudijsko tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close