PKC izgubio posao s Daimlerom, počela otpuštanja u Smederevu

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Nijemci prekinuli suradnju zbog neispunjenih obveza i kašnjenja.

Iako je sredinom prošle godine, iznajmljivanjem još jedne hale od grada Smedereva u industrijskoj zoni, počela širiti svoje poslovanje i najavila nove poslove, kompanija “PKC Virning Systems” u vlasništvu indijske korporacije “Motterson Sumi”, ovih dana otpušta dio radnika smederevske tvornice, saznaje “Politika” u toj tvornici.

Iako se uprava ovim povodom nije oglasila, a pitanja zasad ostaju bez odgovora, neki zaposlenici svjedoče o otkazima ugovora o radu.

Važan posao

Kako se neslužbeno može doznati PKC se na ovaj korak odlučio zbog gubitka vrlo važnog posla s njemačkim proizvođačem automobila “Daimler”. Naime, Nijemci su prekinuli suradnju za oko 85 posto ugovorenog posla, zbog neispunjenih obveza i kašnjenja, tvrdi Politikin izvor u tvornici.

Zbog toga će, prema neslužbenim informacijama, u Smederevu bez posla ostati između 300 i 400 radnika, prvenstveno onih angažiranih preko agencija. Samostalni sindikat PKC-a, jedina sindikalna organizacija u ovoj tvornici, za sada se ne oglašava.

PKC u Smederevu zapošljava oko 3.700 radnika. Podsjetimo, u rujnu prošle godine otvorili su pogon u susjednom Požarevcu, gdje je prethodno Slobodna zona Smederevo za te potrebe proširena na područje Požarevca. Otvaranju tvornice nazočio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada najavio da će u njoj raditi oko 900 ljudi.

Kabelski snopovi

Službeno se ne zna koliko danas ima zaposlenih u požarevačkom pogonu, ali PKC aktivno traži radnike širom Braničevskog okruga, što preko sajma zapošljavanja, što preko lokalnih medija.

Tvrtka “PKC wiring systems” pretežno se bavi proizvodnjom kabelskih snopova za gospodarska vozila. Članica je finske PKC grupe, čiji je većinski vlasnik od 2017. godine korporacija “Motterson Sumi”, najveći indijski proizvođač dijelova za automobilsku industriju. Preuzimanjem udjela u tada finskom PKC-u smederevska podružnica te tvornice, koja u tom gradu posluje od 2014. godine, prešla je u ruke indijskog vlasnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close