Pirotska peglana kobasica dobila priliku za zaštitu u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2022. u 08:00
Suši se na propuhu i svaki dan pegla s bocom, zbog čega je i dobila naziv peglana kobasica/H. Jelavić/PIXSELL

Prvi proizvod u Pirotu s oznakom zemljopisnog podrijetla je pirotski ćilim koji je zaštićen 2003.

Pirotska peglana kobasica treći je proizvod srpskog gradića Pirota kojemu je Zavod za intelektualno vlasništvo dodijelio oznaku zemljopisnog podrijetla. Sada su dobili priliku da ona bude zaštićena i na razini Europske unije, o čemu se raspravlja u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije

Prvi proizvod u Pirotu s oznakom zemljopisnog podrijetla je pirotski ćilim koji je zaštićen 2003. godine, a drugi je pirotski kolač od kravljeg mlijeka koji je 2013. godine dobio potvrdu o autentičnosti i zaštiti. Dio je to lokalnog identiteta i ponos stanovnika Pirota.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi istaknuto je da se na ovaj način čuva receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice. Ujedno je tako stvorena zakonska osnova da se spriječi pokušaj kopiranja i prisvajanja proizvoda, kao i premještanje proizvodnje iz Pirota.

“Proizvod takve kvalitete i s takvom tradicijom zaista nadilazi okvire Grada Pirota, a ovaj proizvod je važan za Srbiju. Zasigurno je jedan od tri najkvalitetnija proizvoda koji se u Srbiji proizvode od sirovina s naših prostora. Riječ je o visokokvalitetnom proizvodu koji je odavno zaslužio dobiti oznaku zemljopisnog podrijetla”, rekla je direktorica Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu Vesna Đorđević.

Pritom je naglasila da ova zaštita nije zaključila proces jer na njoj treba raditi i na međunarodnoj razini. Rukovoditelj Grupacije za kvalitetu, deklaraciju i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Raketić rekao je da velike zasluge imaju proizvođači i Grad Pirot koji je pružio financijsku i logističku podršku u dobivanju oznake zemljopisnog podrijetla.

“Za pirotsku peglanu kobasicu čula je cijela Srbija, ali postoji potencijal da ona bude zaštićena i na nivou EU”, rekao je Raketić i najavio da će do kraja ove ili početkom sljedeće godine podnijeti zahtjev za registraciju. Ponosan je i zamjenik gradonačelnika Pirota Miloš Čolić koji je rekao da tradicionalni proizvodi peglane kobasice, ćilim i sir doprinose razvoju poljoprivrede i turizma Pirota.

“Prirodni potencijal koji imamo na Staroj planini je stočarstvo. Tako možemo polako vratiti stoku na Staru planinu. Lokalno gospodarstvo mora iskoristiti ovu priliku”, rekao je Čolić. Predsjednik Udruge proizvođača pirotskih peglanih kobasica Marjan Savić očekuje da će dobivanje certifikata za proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla svim proizvođačima omogućiti brojne pogodnosti i mogućnosti prodaje, kao i adekvatne cijene.

“Zahvaljujem Gradskoj upravi na trudu koja je uložila u rješenje i registraciju oznake zemljopisnog podrijetla, kao i svim proizvođačima peglane kobasice”, rekao je Savić.

Turistička organizacija Pirot već deset godina organizira Sajam pirotskih peglanih kobasica, a zbog epidemije koronavirusa posljednji sajam s velikim brojem izlagača i posjetitelja održan je 2020. godine.

Peglana kobasica radi se samo u pirotskom kraju, i to u zimskom periodu od najkvalitetnije kozjeg, junećeg i ovčjeg mesa s puno češnjaka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masti te bez ikakve toplinske obrade. Svaki dan se suši na propuhu i pegla s bocom, zbog čega je i dobila naziv peglana kobasica.

Komentirajte prvi

New Report

Close