Peradari u regiji pate zbog uvoza, zabrinuti zbog najavljenih ukrajinskih ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Uzgajivači problem vide u jeftinoj robi iz uvoza i najavljenim investicijama što bi, tvrde, moglo “ubiti” peradarstvo u državama regije.

Građane Srbije i Bosne i Hecegovine nedavno je pogodilo novo poskupljenje pilećeg mesa, posebno filea, što peradari smatraju neopravdanim.

Slična je situacija i u Crnoj Gori gdje domaća proizvodnja u još manjoj mjeri zadovoljava potrebe domaćeg tržišta.

Pretjerani uvoz
Domaći uzgajivači problem vide u prekomjernom uvozu, a neadekvatan odgovor nadležnih gasi peradarstvo u državama regije, upozoravaju organizacije peradara.

Analitičari očekuju da će globalno tržište peradi porasti između 1,5% i 2% tijekom 2024. jer će sektor iskoristiti padove koji se očekuju u sektorima govedine i svinjetine. Ipak, stopa rasta na tržištu peradi predstavlja usporavanje u odnosu na dugogodišnji prosjek od 2,5 posto.

Globalno peradarsko tržište

Analitičari očekuju da će globalno tržište peradi porasti između 1,5% i 2% tijekom 2024. jer će sektor iskoristiti pad koji se očekuje u sektorima govedine i svinjetine.

Peradari u regiji, ali i šire posebno strahuju od jeftine ukrajinske piletine koja zasipa europsko tržište. Posebno u svjetlu činjenice da su u Hrvatskoj najavljene dvije velike ukrajinske investicije koje bi mogle izazvati neravnoteže na regionalnom peradarskom tržištu.

Jurij Kosjuk, većinski vlasnik ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct, nedavno se našao i na meti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Francuski farmeri i političari optužuju Kosjuka da je preplavio europsko tržište jeftinom peradi, iskoristivši odluku EU da otvori svoje granice za ukrajinske proizvode nakon ruske invazije prije dvije godine.

Kosjuk, u gospodarskim krugovima poznat kao europski kralj piletine, planira izgraditi tri farme pilića u okolici Ludbrega. Iz navedene tri farme bi godišnje na tržište dolazilo gotovo šest milijuna pilića. Mali proizvođači strahuju da će ih ukrajinske investicije uništiti.

Kosjuk je vlasnik kompanije MHP koja upravlja Perutninom Ptuj, a koja je nedavno najavila da do 2027. želi povećati prihode na milijardu eura. Planiraju rasti organski i kroz akvizicije. Glede akvizicija najbliži su preuzimanju u Albaniji, gdje čekaju odluku tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, no prvi čovjek Perutnine Ismet Šišić u budućnosti želi ulagati i u Austriji.

Drugi veliki ukrajinski projekt u Hrvatskoj nosi naziv Petrinja Chicken Company (PCC), a predvodi ga Andrii Matiukha, vlasnik Favbeta, koji godinama živi u Hrvatskoj. PCC je tvrtka kćer njegovog Renaissance Capitala, krovne tvrtke koja je osnovana prošle godine i koja je registrirana za “djelatnosti holding-društva”. Investicija je vrijedna 500 milijuna eura s kapacitetom od čak 150 tisuća tona pilića brojlera godišnje. Bombastične najave zasad se nisu ispunile.

Neka vrsta pobune protiv ukrajinske peradi događa se i u Bugarskoj. Jaja uvezena u Bugarsku iz Rumunjske i Ukrajine bugarski trgovci prepakiraju, mijenjaju datum i prodaju ih kao lokalne proizvode. Postoji i uvoz cijelih pilića koji se deklariraju kao smrznuti bataci, a zatim napuštaju pretovarne točke kao bugarska proizvodnja.

Problemi i u EU
Na tržištu EU neravnoteže su već vidljive. Uvoz peradi iz Ukrajine u EU dosegao je gotovo 250.000 tona u 2023., u odnosu na samo 90.000 tona prije liberalizacije trgovine.

Europska unija postigla je sredinom ožujka privremeni sporazum o odobravanju bescarinskog pristupa ukrajinskim proizvođačima hrane. Ukrajinski proizvođači hrane prema privremenom ugovoru imat će bescarinski pristup tržištima EU do lipnja 2025. 

Komentirajte prvi

New Report

Close