Peleti sve poularniji način grijanja, cijene dosežu povijesni maksimum

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Zbog subvencija koje se dijele za kupnju peleta u Makedoniji mnoge obitelji odlučile se za prelazak na ovaj način grijanja to je dovelo do ruba nestašice.

Energetska kriza ozbiljno će pogoditi džepove građana uoči zime, piše internetski portal Deutsche Welle. Nakon najava o poskupljenju struje i nedostatku drva i peleta za grijanje domova, građani su ovog ljeta požurili riješiti problem prije nego što dođu hladni dani. U skladištima diljem zemlje dočekale su ih “zasoljene” cijene, dvostruko više nego lani, koje su mnoge ostavile u nedoumici – kako jeftinije prezimiti? Ugraditi inverter klima uređaje ili se vratiti starim pećima na drva – jedna je od brojnih dilema s kojima se susreću građani u jeku svjetske krize. Posljednje poskupljenje struje od 7,4% i strahovi da bi cijena mogla ponovno poskupjeti imali su smisla i kod onih građana koji su se posljednjih godina odlučili grijati svoje domove inverterskim klima uređajima kao najjeftinijim, najučinkovitijim i najčišćim rješenjem. Neki od njih vratili su stare peći i kamine u igru. No, cijena drva ne miruje – kako raste potražnja, tako rastu i cijene, pa se tako na nekim skladištima u unutrašnjosti zemlje kubik može naći i za 3500 denara, dok su u skopskim skladištima cijene skočile. od 4800 za hrast i 4700 za bukvu, do 5500 denara po kubnom metru.

Koje čarobno rješenje pronaći da zagrijete dom, a da pritom ne isušite ionako prazne džepove građana? “Što god građani odlučili, cijene su ove godine jako visoke. I nije to jedini problem – velika je potražnja za peletima, a količine koje ove godine nabavljamo nisu dovoljne da zadovolje potrebe tržišta”, kaže za DW Jovche Mileski iz “Agro-wood exporta” iz Kičeva.

Peći na pelete kao ekološki prihvatljiv energent za grijanje posljednjih su godina postale posebno popularne, pa su se zbog subvencija koje se dijele za njihovu kupnju mnoge obitelji odlučile za prelazak na ovaj način grijanja. No peleta ove godine ima manje na skladištima, a šleper koji stigne biva razgrabljen doslovno odmah. Cijene su dosegle “plafon” – ako su prošle godine bile 196 denara za jednu vrećicu, sada građani moraju izdvojiti od 350 do 370 denara. U jednoj toni je 70 vreća peleta i košta 24.500 denara. Za grijanje kuće od preko 100 četvornih metara potrebne su najmanje dvije tone peleta – a za ovaj “luksuz” građani će morati izdvojiti 800 eura. Cijena varira ovisno o tome koliko se prostor grije i koliko sati u danu je peć uključena.

“Pelet dovozimo iz Srbije, ali u znatno manjim i ograničenim količinama u odnosu na prethodne godine. Ne stignem ni šleper dovesti do skladišta. Čim stigne, odmah se istovara u Tetovo i druge gradove gdje ima potrebe”, kaže Mileski. Nosi i brikete za grijanje – zadnja pošiljka je bila po cijeni od 200 denara. ali najavljuju da će se nove količine koje će stići već prodavati po cijeni od 240 denara.

No kako građani reagiraju kada čuju enormno visoke cijene drva i peleta ove godine? Netko zastenje, netko odustane, drugi će prvi otići, pa se vratiti i kupiti, jer nemaju izlaza – svima će ova zima biti teška, kaže Mileski.

Neka od odlagališta uopće nemaju peleta, a nestašica je nastala nakon što su BiH i Srbija, kako bi zaštitile domaće tržište, zabranile izvoz drvnih sortimenata na 90 dana. Ova mjera posljedica je velikog priljeva kupaca iz inozemstva i eksplozije cijena – peleti su poskupjeli 155 posto, a drva za ogrjev 40 posto.

Pogodio je sve balkanske zemlje, uključujući i Sjevernu Makedoniju. Vlasnici skladišta za DW kažu da ako su prije dvije godine dovezli 200 prikolica s peletom i briketom, ove su godine uspjeli osigurati tek 50. “Potražnja je puno veća, ali se suočavamo s problemom kako doći do većih količina”, kažu u skladištima u unutrašnjosti zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close