Paprika rodila kao nikad, suša je nije ugrozila

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2022. u 06:59
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Jako je teško pronaći dobre berače, jer od toga puno zavisi”, kaže mladi poljoprivrednik.

Srbija sitno broji do sezone pripremanja zimnice, a s prvim danima rujna na tržnicama diljem zemlje zavladat će – paprika. Regionalna informativna novinska agencija RINA uoči kulminacije sezone paprile donosi zanimljivu priču o mladom igrača iz Prijepolja pored Lima koji je prije 12 godina odlučio ne napuštati svoju zemlju i posvetiti se poljoprivredi. Danas na svoja četiri hektara očekuje urod od više od 30 tona paprika.

“Godina je bila sušna, ali kako je moja plantaža smještena pred Lima, to se nije odrazilo na rod. Loši vremenski uvjeti desetkovali su samo oko 10 posto zasada. Mogu slobodno reći da je paprika baš ove godine rodila kao nikada ranije i kad su u pitanju količina i kvaliteta. Potražnja za ovim povrćem ogromna je kao i uvijek”, kaže.

“Točno formirana cijena znat će se nakon 1. 9. Trenutačno se kreće od 130 do 200 dinara, a kod mene konkretno cijena je 150–160 dinara po kilogramu. Kad sezona krene, može samo rasti”, kaže Stojadinović čija se paprika prodaje u Njemačkoj, zemljama regije i širom Srbije. Na potražnju je utjecala i njegova aktivnost na društvenim mrežama, a mladi domaćin nije imao problem pronaći radnu snagu.

“Imam stalne berače i to je vrlo važno. Kod mene rade žene koje su u radile u lokalnim firmama i ostale bez posla. Vrijedne su i poštene, a ja se trudim biti maksimalno korektan kad je u pitanju isplata. Plaćene su 400 dinara po satu i imaju osiguranu hranu i prijevoz. Jako je teško pronaći dobre berače, jer od toga puno zavisi”, kaže mladi poljoprivrednik.

Komentirajte prvi

New Report

Close