Azotara planira proizvodnju energenta budućnosti – plavog vodika

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2022. u 06:33
Proizvodnja plavog vodika temelji se na tehnologiji hvatanja ugljika/Shutterstock

Počeli su razgovori s kompanijom Siemens Energy o realizaciji projekta i nabavi postrojenja Silyzer 300, što će dovesti do značajnog smanjenja emisije ugljikovog dioksida.

Grad Pančevo izložio je na javni uvid Nacrt plana opće regulacije kompleksa HIP Petrohemija, HIP Azotara i NIS Rafinerija nafte Pančevo u gradu Pančevu. Cilj plana, između ostalog, je osiguranje odgovarajuće planske regulative za izgradnju novih industrijskih sadržaja u pančevačkom petrokemijskom kompleksu.

Kada je riječ o HIP Azotari, koja je proizvodila mineralno gnojivo, u planu je izgradnja postrojenja za dobivanje plavog vodika.

Manje željezničkih cisterni
“Počeli su razgovori s kompanijom Siemens Energy o realizaciji ovog projekta i nabavi postrojenja Silyzer 300”, navodi se u planu. Dodaje se da način dobivanja plavog vodika, kao energenta budućnosti, dovodi do značajnog smanjenja emisije ugljikovog dioksida jer se temelji na tehnologiji hvatanja ugljika. “Plavi vodik će pridonijeti energetskoj stabilnosti kao izvor energije s niskim sadržajem ugljika”, navodi se u planu.

Za HIP Petrohemiju, koja je najveći srpski proizvoćač monomera etilena, navedeni su planovi obnove i povećanja kapaciteta. Također, u planu je i obnova tvornice Etilen i pogona za obradu voda, obnova deponija otpadnih voda, izgradnja deponija otpadnog mulja te izgradnja nove tvornice polipropilena.

Ističe se da je projekt polipropilena trenutačno najvažniji strateški posao na kojem vlada Srbije surađuje s kompanijom NIS (u ruskom vlasništvu) kroz privatizaciju HIP Petrohemije.

“Završetak privatizacije HIP Petrohemije planiran je do sredine 2022. godine, a izgradnja i puštanje u rad tvornice polipropilena najkasnije do sredine 2028.”, navodi se u planu. Izgradnja postojenja propilena i polipropilena smanjit će broj željezničkih cisterni i ukupan broj vlakova jer se izgradnjom postrojenja za polimerizaciju u potpunosti uklanja potreba za skladištenjem propilena.

A u Rafineriji nafte Pančevo nakon završetka gradnje postrojenja Duboka prerada planiran je nastavak modernizacije.

Također, u K.O. Vojlovica, na prostoru izvan zone zaštitnog zelenila, postoji mogućnost izgradnje solarne elektrane, kao i postavljanja solarnih panela na krovove objekata u rafineriji, za vlastite potrebe.

U sklopu petrokemijskog kompleksa nalazi se i Specijalna luka, u kojoj se planira planira proširenje postojećih pristanišnih kapaciteta, odnosno izgradnja terminala predviđenih za prihvat i otpremu robe širokog spektra, kao i izgradnja skladišta za robu široke potrošnje, sirovine, poluproizvode i slično.

Obnova produktovoda
Kada je riječ o tvrtki Transnafta, s ciljem pojednostavljenja transportne komunikacije naftnim derivatima između postojećih (Rafinerija nafte Pančevo) i budućih skladišnih terminala, potrebno je, navodi se, postojeći sustav dva produktovoda HIP Petrohemija osposobiti i interno povezati na svaki terminal.

U planu se podsjeća da je postojeći sustav produktovoda HIP Petrohemije od Pančeva do Temišvar, kojeg čine dva cjevovoda dužine 65 kilometara kroz Srbiju i 50 kilometara kroz Rumunjsku, bio namijenjen za transport propilena i etilena, ali da se ne koristi od 1999. godine te je propao zbog neodržavanja.

“Transnafta je trenutačno u pregovorima s rumunjskom kompanijom Conpet oko njegovog ponovnog aktiviranja s ciljem plasmana motornih goriva proizvedenih u Rafineriji nafte Pančevo u Rumunjsku”, objašnjava se u dokumentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close