Investicija veća od 35 milijuna eura: Palfinger započeo izgradnju tvornice, posao će dobiti 375 ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2023. u 07:07
Vrijednost investicije veća je od 35,5 milijuna eura, a proizvodnja bi trebala krenuti 2024./Shutterstock

Vrijednost investicije veća je od 35,5 milijuna eura, a proizvodnja bi trebala krenuti 2024. godine.

Austrijska kompanija Palfinger započela je danas izgradnju tvornice u Nišu u kojoj će proizvoditi dijelove za dizalice i koja će do 2027. godine zapošljavati 375 ljudi.

Vrijednost investicije veća je od 35,5 milijuna eura, a proizvodnja bi trebala krenuti 2024. godine. Početku radova u Nišu nazočili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar gospodarstva Slobodan Cvetković, ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Vučić je podsjetio da tvrtka Palfinger zauzima više od 35 posto svjetskog tržišta dizalica i kranova, te da će se u niškoj tvornici proizvoditi čelični konstrukcijski dijelovi koji će se dalje obrađivati ​​i montirati u dizalice i druge strojeve.

“Palfingerov plasman u Nišu je potpuno osiguran. “Sva proizvodnja namijenjena je izvozu, a ići će u Francusku, Njemačku, Austriju i Sloveniju”, rekao je Vučić. Prema njegovim riječima, tvrtka razmišlja o otvaranju trening centra za obuku zaposlenika, kao i suradnji s tehničkim školama i fakultetima u Nišu.

Istaknuo je da je Palfinger za otvaranje tvornice dobio subvenciju od 4,6 milijuna eura iz srbijanskog proračuna, te da očekuje da će ta kompanija otvoriti razvojno-istraživački centar u Nišu, u čemu će subvencijama pomoći i država.

“Plaće u tvornici Palfinger bit će veće od prosjeka u Srbiji”, rekao je Vučić. Dodao je da Palfinger nudi teleskopske dizalice, dizalice za drvo i reciklažu, sustave za rukovanje kontejnerima, prijenosne viličare, kamione za vuču, visokotehnološke željezničke pristupne platforme, kao i prateće usluge.

Vučić vjeruje da će austrijska tvrtka poslovati u Srbiji desetke godina i privlačiti nove investitore. Predsjednik Srbije se nada da bi Palfinger, u slučaju da u budućnosti bude želio proširiti svoje kapacitete, mogao biti u Prokuplju. Direktor Palfingera Andreas Klauser rekao je da je tvrtka u Nišu dobila dobre uvjete za poslovanje i kvalitetne
radnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close