Ove godine nastavak rasta srpskog izvoza u Mađarsku

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2023. u 07:07
foto: pixabay

Ministar je rekao da prijateljstvo s Mađarskom raste i jača i u ovim teškim vremenima.

Ekonomska suradnja s Mađarskom sve je važniji dio ukupne srpske ekonomije.

Ukupna robna razmjena Srbije i Mađarske u siječnju je iznosila 272,8 milijuna eura, od čega je izvoz 148,3 milijuna, a očekujemo da će do kraja godine obujam ukupne robne razmjene biti veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi eura, rekao je srpski ministar trgovine Tomislav Momirović nakon jučerašnjeg sastanka s mađarskim veleposlanikom Jožefom Zoltanom Magjarom.

Ministar je rekao da prijateljstvo s Mađarskom raste i jača i u ovim teškim vremenima. Koliko su dvije zemlje bliske govori i činjenica da je u posljednjih deset godina značajno porasla vrijednost robne razmjene, posebice našeg izvoza, koji je potaknut rastom izvoza dijelova i komponenti automobilske industrije. Momirović je rekao da je ova zemlja za nas izuzetno važan trgovinski partner, među pet zemalja i kada govorimo o izvozu i uvozu.

Kako se navodi u priopćenju, s mađarskim veleposlanikom razgovarao je i o zelenim koridorima Cefta/TCT, čije je proširenje na granične prijelaze s državama članicama Europske unije od velike važnosti za Srbiju, kako bi se smanjila čekanja tijekom prijevoz robe. Mađarska posljednjih godina pokazuje sve veći interes za ulaganja u Srbiji, posebno kada je riječ o automobilskoj, građevinskoj i prehrambenoj industriji, obnovljivim izvorima energije, vodoprivredi i zaštiti okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close