Ova godina donijela procvat frizerskim i kozmetičkim salonima u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U prvih šest mjeseci ove godine u Srbiji je otvoreno čak 400 novih frizerskih i kozmetičkih salona. Usporedbe radi, u cijeloj otvoreno je oko 500 kozmetičkih salona.

U prvih šest mjeseci ove godine u Srbiji je otvoreno čak 400 novih frizerskih i kozmetičkih salona. Usporedbe radi, u cijeloj 2022. godini otvoreno je oko 500 kozmetičkih salona. Istodobno, mnogi su poduzetnici ugasili svoje obrte, pa upozoravaju da će malo tko u tom poslu opstati godinama.

Stara je rasprava jesu li kozmetički saloni potreba ili luksuz? Koji god odgovor odabrali, ne možete ih ne primijetiti – uz mjenjačnice i kockarnice, sve ih je više. A u njima su najtraženije usluge umjetnih noktiju, trepavica, botoxa i ugradnje kose.

Inflacija salona
“Mislim da sada ima mnogo nepotrebnih zahvata i na licu i na tijelu, to jako pogađa mlade djevojke. U jednom trenutku svog poslovanja shvatila sam da se nekim stvarima ne želim baviti i da mi je jako bitno fokusirati se na prirodnu njegu”, kaže Maja Sradnov, vlasnica kozmetičkog salona. U APR-u je registrirano oko 14.000 frizerskih i kozmetičkih salona.

Što kaže statistika?

U APR-u je registrirano oko 14.000 frizerskih i kozmetičkih salona. Trend rasta broja kozmetičkih salona vidljiv je zadnjih nekoliko godina.

Trend rasta broja kozmetičkih salona vidljiv je zadnjih nekoliko godina, a kažu posebno od pojave korona virusa. Ponuda kozmetičkih salona je velika, ali i potražnja. Tražene su i sredne škole za njegu ljepote, gdje se posljednjih godina traži mjesto više. “Upisali smo sve što smo planirali, tako da nismo imali nikakvih problema.

Za razliku od prošle godine, minimalni prag za upis učenika u našu školu povećan je za pet bodova. Najveće zanimanje je za zanimanje frizer, tako je uvijek bilo, upisujemo devet odjela. No, veliki interes vlada i za pedikuru i manikuru”, pojašnjava direktor Škole za njegu ljepote Mesud Čustović.

Koordinatorica praktične nastave u Školi za njegu ljepote Kristina Kuzmanović Glišić navodi kako učenici pokazuju veliki interes za pokretanje vlastitog posla. Negdje krajem prvog polugodišta, od prosinca, bit će dovoljno osposobljeni da odu u pogrebnike i počnu učiti salonske forme”, dodaje Kuzmanović Glišićeva.

Statistike potvrđuju da je to najpoželjniji posao za poduzetnice do 35 godina. “Upravo zbog tog momenta ulaganje je jako malo za ulazak u ovaj posao, a povrat je vrlo brz. Na društvenim mrežama mogu plasirati sve što rade, a na temelju društvenih mreža mogu doći do novih korisnika svojih usluga”, ističe Marko Vučetić iz Infostuda.

Stoga službenim podacima o broju novootvorenih salona nekoliko puta više treba dodati onih koji šišanje, šišanje noktiju ili usluge šminkanja pružaju na crno – u stanovima i unajmljenim prostorima.

Val poskupljenja
Možda se tajna interesa mladih za ovaj posao krije i u rastu cijena usluga. Cijene svečanih frizura, poput punđi, pletenica, svečanih repova, kreću se od 600 do 5.000 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za poznatu afro frizuru. S cijenama svojih usluga ne zaostaju ni muški frizeri. Za šišanje muškaraca potrebno je izdvojiti oko 600 dinara, a nekada je to bilo 300 dinara. Neki luksuzni saloni u glavnom gradu naplaćuju i 1.500 dinara.

“Cijene muškog šišanja su uglavnom iste i kreću se od 600 do 700 dinara. Žensko šišanje je zahtjevnije jer je duljina kose različita”, kažu frizeri.

Komentirajte prvi

New Report

Close