Otvaranje kongresnog i poslovnog dijela Sava Centra 14. studenoga

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2023. u 06:59

Kongresni i poslovni dio Sava Centra otvara se točno tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom natječaju postala vlasnik ovog objekta.

Kongresni i poslovni dio beogradskog Sava Centra nalazi se u završnoj fazi rekonstrukcije i 14. studenog bit će spreman primiti prve posjetitelje. Istog dana u najvećem i najpoznatijem kongresnom centru jugoistočne Evrope počet će i prvi događaj, Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 sudionika, potvrđeno je Poslovnom dnevniku iz Delta Holdinga.

Temeljita obnova

Kongresni i poslovni dio Sava Centra otvara se točno tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom natječaju postala vlasnik ovog objekta. Temeljna obnova počela je u prosincu 2021. a ukupna investicija bit će vrijedna više od 118 milijuna eura. Dio Sava Centra koji će od studenoga ugostiti domaće i strane goste obuhvaća 65.000 m 2, odnosno više od dvije trećine ukupne površine ovog objekta. Kongresni dio čini 46 sala (umjesto dosadašnjih 16), među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mjesto nekih od najznačajnijih skupova u povijesti Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije. Posebna atrakcija Sava Centra bit će immersive sala, jedinstvena na ovim prostorima. Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga. Obnova Sava Centra realizira se u dvije faze, na isti način kao što je ovaj objekt i građen. Rekonstrukcija čuvene Plave dvorane bit će nastavljena po planu do polovice 2024. godine i njen kapacitet bit će povećan sa 3.672 na 4.000 posjetitelja.

Investitor Delta Real Estate u potpunosti je ispunio obavezu da zadrži namjenu ovog objekta. Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Osim što je sačuvan prepoznatljivi vanjski izgled, zamisao arhitekte Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je Sava Centra poznat Beograđanima i gostima glavnog grada. Zidove i dalje krasi čuvena mapa svijeta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama. Sačuvana su i umjetnička djela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta, ističu iz Delta Holdinga.

Nakon potpune rekonstrukcije kongresni i poslovni dio Sava Centra ponovo je moderan objekt, energetski efikasan, sagrađen uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM certifikat, jedan od vodećih certifikata za procjenu utjecaja objekta na životnu sredinu.

Bogata povijest

Deltu je u ovom poslu kreditno podržala NLB Komercijalna banka s 55 milijuan eura,. otkriveno je prije nekoliko mjeseci.

Sava centar ili Centar Sava je 15. svibnja 1977. godine otvorio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Izgradnja Sava centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Sava centar je ugostio više od 1,6 milijuna učesnika na više od 7.000 domaćih i međunarodnih kongresa i konferencija, među kojima su i Generalna skupština Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Generalna skupština UNESCO-a, OEBS i Skupština EBRD.

Komentirajte prvi

New Report

Close