Otpremnina 500 eura po godini staža u Zastavi, a 790 eura po godini staža u Fiatu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2022. u 07:00
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić s resornim ministrima primili su prošle subote izaslanstvo predstavnika radnika kompanije Stellantis Fiat (ex Zastava)/M. M./ATAIMAGES/PIXSELL

U plaćanju otpremnina treba sudjelovati i Stellantis koja preuzima dio radnika Fiata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan razgovorom s radnicima Fiata i da su oni bili “vrlo racionalni” u iznošenju svojih zahtjeva, izvijestio je portal politika.rs.

Na konferenciji za novinare nakon otvaranja aerodroma Rosulje u Kruševcu predsjednik je rekao i da traju pregovori sa Stellantisom da ta kompanija koja treba preuzeti dio radnika Fiata iz Kragujevca, sudjeluje u plaćanju otpremnina radnicima koji će ući u kategoriju tehnološki višak.

Izjavio je kako za njega “nije fer” uvjet koji je dat radnicima, da se izjasne za rad u inozemstvu tvornici Stellantisa, koji se vodi kao obuka, a traje 24 mjeseca.

“Da obuka traje 24 mjeseca, to je vrlo teško, nego vjerojatno nedostaje obučene radne snage u tim zemljama. To je za mene bilo nefer”, rekao je predsjednik Vučić, prenosi agencija Beta.

Ocijenio je kako je “novo rukovodstvo Stellantisa'” mnogo bolje nego što je bilo rukovodstvo Fiata te naglasio kako će država uraditi “ono što je razumno i racionalno” za radnike Fiata koji ostaju bez posla.

“Borim se za njih, a s druge strane gledam da smanjim trošak države ili da ga nema uopće”, istaknuo je predsjednik Vučić.

Prijave za ponuđene opcije
Pregovarački tim, koji čine predstavnici sindikata i radnika Fiata, održat će još jedan sastanak u Beogradu da bi se razjasnila tehnička pitanja povodom realizacije dogovora postignutog u subotu na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je za agenciju Beta rečeno u pregovaračkom timu, sastanak sa stručnjacima trebalo bi se održati danas ili sutra.

Predsjednik sindikata Nezavisnost u FCA Zoran Stanić izjavio je za Betu da će na tom sastanku biti dogovoreni detalji u vezi s prijavljivanjem radnika za odlazak iz fabrike uz otpremnine. On je rekao da je poslije sastanka u subotu s predsjednikom Srbije ostalo da se precizira na koji način će se radnici prijavljivati za otpremnine.

Prema Stanićevim riječima, bilo je prijedloga da prijavljivanje odrade sindikati. “Mi smo predložili da bude određen jedan dan kada će radnici otići u fabriku da se prijave za ponuđene opcije. Bilo je prijedloga i da se to odradi preko općine”, rekao je Stanić.

“Prijavljivanje za otpremnine nije ni potrebno budući da se one mogu isplaćivati automatski svima koji se ne odluče za odlazak na rad u Slovačku ili za zapošljavanje u drugim firmama u Kragujevcu i okolici”, izjavio je Zoran Milković, predstavnik Samostalnog sindikata fabrike Fiat plastik.

Milković je potvrdio da će se svi tehnički detalji dogovoriti na sljedećem sastanku u Beogradu s pravnicima državnih organa. Tada će biti precizirani i svi detalji u vezi sa zaštićenim kategorijama radnika koji će biti izuzeti iz socijalnog programa.

Naknade od 6 do 9 mjeseci
Na sastanku pregovaračkog tima s predsjednikom Srbije u subotu dogovoreno je da radnicima koji se odluče da odu iz fabrike bude isplaćena otpremnina od 790 eura po godini staža uz naknadu na burzi rada u neto iznosu od oko 17.000 dinara mjesečno.

Ova naknada na NSZ-u bit će isplaćivana šest mjeseci za radnike koji imaju između pet i 15 godina radnog staža, odnosno devet mjeseci za radnike koji imaju više od 15 godina radnog staža. Dogovoreno je i da za 230 radnika Zastave koji su rad nastavili u Fiatu otpremnina bude 500 eura po godini staža u Zastavi, a 790 eura po godini za staž u Fiatu.

Radnicima je ponuđen i odlazak iz fabrike uz zapošljavanje u drugim poduzećima, a za njih će otpremnina iznositi 220 eura po godini staža.

Komentirajte prvi

New Report

Close