Otkupljivači voća u Srbiji dobili pauzu otplate kredita

Autor: Miroslav Kuskunović , 25. siječanj 2023. u 22:00
Razlog moratorija je smanjena potražnja i nepovoljna kretanja cijene malina na međunarodnom tržištu/D. Javorović/PIXSELL

Reprogram podrazumijeva mogućnost odlaganja podmirenja obveza dužnika prema banci na temelju glavnice najmanje šest, a najviše 12 mjeseci.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je na izvanrednoj sjednici u utorak odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća.

Kako je priopćila NBS, obzirom na to da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa uslijed otežanih okolnosti, a naročito zbog smanjene potražnje i nepovoljnih kretanja cijene malina na međunarodnom tržištu, osobe uključene u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obveza dužnicima banaka, a koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

Reprogram podrazumijeva mogućnost odlaganja podmirenja obveza dužnika prema banci na temelju glavnice najmanje šest, a najviše 12 mjeseci.

Rok otplate kredita u slučaju reprograma produžava se tako da iznos rate (periodične obveze koja bi se plaćala po isteku razdoblja počeka) utvrđen u trenutku odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa prije primjene reprograma. U toku trajanja razdoblja počeka dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. svibnja 2022. godine nisu bili u kašnjenju dužem od 90 dana po bilo kojoj obvezi prema banci na koju se reprogram primjenjuje, nisu u statusu nepodmirenja obveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa Narodne banke Srbije.

Zahtjev za reprogram dužnici mogu podnijeti banci u poslovnim prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom do 30. travnja 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close