Oštar pad tržišta građevinskih zemljišta u Srbiji, smanjene i cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Vrijednost tržišta građevinskog zemljišta u Republici Srbiji prošle godine iznosila je 455 milijuna eura, što je za 118 milijuna eura manje nego u 2022.

Prosječna cijena stanova u novogradnji u Srbiji u drugoj polovini 2023. godine iznosila je 207.103 dinara po metru kvadratnom, što predstavlja pad od 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Kada je riječ o cijenama u prošloj godini, prosječna cijena iznosila je 211.103 dinara, što je rast od 0,7 posto u odnosu na 2022.

Promatrano po općinama, najviše cijene stanova u novogradnji zabilježene su u beogradskim općinama, gdje je prosječna cijena u gradskim naseljima porasla za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 312.011 dinara.

Uz beogradske općine, po visokim cijenama istaknule su se Novi Sad, Čajetina, niška općina Medijana i Vrnjačka Banja. Prosječna površina prodanih stanova u novogradnji bila je 55 m².

Pad tržišta
No, možda je još zanimljivije pogledati kako se kreće tržište građevinskih zemljišta u Srbiji. Izvješće o stanju tržišta nekretnina u 2023. godini, koje je ovih dana objavio Republički geodetski zavod, pokazalo je relativnu stabilnost.

Gdje se najviše kupuje?

Titulu za najveći broj kupljenih građevinskih parcela u 2023. godini ponijela je općina Novi Sad, a minimalna cijena je udvostručena.

Ipak, ukupna vrijednost tržišta nekretnina značajno je niža u odnosu na 2022. godinu, a takav se trend prenio i na tržište građevinskih zemljišta, piše Blic. Građevinsko zemljište može se prodavati kao izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište, iako u ovu kategoriju nekretnina spadaju i određene vrste zemljišta, kao što je npr. poljoprivredno zemljište.

Vrijednost tržišta građevinskog zemljišta u Republici Srbiji u 2023. godini iznosila je 455 milijuna eura, što je za 118 milijuna eura manje nego u 2022. godini.

Najveći pad tržišne vrijednosti u odnosu na 2022. zabilježen je na području Vojvodine, gdje je tijekom prethodne godine vrijednost pala za čak 84 milijuna eura.

Izvještaj RGZ-a pokazuje da je u Beogradu vrijednost tržišta smanjena za 32 milijuna eura, dok je na području Šumadije i zapadne Srbije ta cifra u prethodnoj godini manja za tri milijuna eura. Titulu za najveći broj kupljenih građevinskih parcela u 2023. godini ponijela je općina Novi Sad.

Iako je 2023. godine u ovoj općini prodano 328 parcela manje, njena minimalna cijena je udvostručena u odnosu na godinu ranije i sada iznosi 150 eura po aru.

Raspon cijena
Najveći raspon cijena zabilježen je kod građevinskog zemljišta namijenjenog stambeno-poslovnoj izgradnji i kretao se od 10 do 100.000 eura po hektaru.

Na drugom mjestu po broju kupljenih građevinskih parcela nalazi se beogradska općina Palilula, dok su treće i četvrto mjesto pripale općinama Grocka i Sopot. Najmanje građevinskog zemljišta kupljeno je u općini Zvezdara.

Najpovoljnije građevinsko zemljište u 2023. moglo se kupiti u opštinama Kraljevo i Leskovac, gdje je minimalna cijena bila 12 eura po aru.

Kada je riječ o teritoriju grada Beograda, najniža minimalna cijena zemljišta zabeležena je u općini Mladenovac, gdje je iznosila 14 eura po aru, dok je najskuplje zemljište u Beogradu prodato u općini Voždovac po cijeni od 85.313 eura po aru.

Komentirajte prvi

New Report

Close