Oštar pad dobiti NIS-a u prvom kvartalu zbog remonta u Rafineriji

Autor: Poslovni dnevnik , 30. travanj 2024. u 06:37
Foto: SHUTTERSTOCK

Redovni godišnji remont koji je započeo krajem veljače trebao bi biti završen sljedećih dana.

Naftna industrija Srbije objavila je tromjesečne poslovne rezultate koji pokazuju veliki pad dobiti, što je najvećim dijelom posljedica smanjenog obujma prerade u Rafineriji Pančevo zbog remonta.

Redovni godišnji remont koji je započeo krajem veljače trebao bi biti završen sljedećih dana, kada će Rafinerija nafte Pančevo u potpunosti proraditi. Ovogodišnji remont bio je najopsežniji u povijesti tvrtke s obzirom na modernizaciju rafinerije i velikog broja proizvodnih pogona.

Smanjeni prihodi
U razdoblju siječanj-ožujak kompanija je imala relativno povoljne makroekonomske prilike – tečaj dolara je oslabio jedan posto, dok je prosječna cijena sirove nafte porasla dva posto na 83,2 dolara po barelu.

Prihodi su u prvom tromjesečju smanjeni za 10 posto, na 86,4 milijarde dinara, unatoč činjenici da je domaće tržište motornih goriva poraslo za pet posto. Udio NIS-a na veleprodajnom tržištu pao je za četiri postotna boda na 76 posto, dok je na maloprodajnom tržištu ostao na razini od 50 posto, pišu analitičari Momentuma.

Ključni pokazatelj profitabilnosti EBITDA u razdoblju siječanj-ožujak prepolovljen je na 10,0 milijardi dinara, zbog smanjenja marži na naftne derivate i povećanja troškova. Neto dobit je, pak, smanjena za 85 posto i iznosila je samo 1,8 milijardi dinara, čemu su pridonijeli i manji financijski prihodi. Kada je riječ o likvidnosti, operativni novčani tijek također je smanjen za 85 posto na 2,7 milijardi dinara, zbog nižih priljeva i većih troškova poslovanja.

Rijetka svijetla točka u tromjesečju bila je proizvodnja, koja je porasla za dva posto, na 289 tisuća uvjetnih tona, a uprava kompanije planira taj poslovni pokazatelj zadržati na razini prošlogodišnjeg. Zbog remonta Rafinerije prerada je pala za trećinu na 641 tisuću tona, dok je promet manji za 18 posto na 749 tisuća tona.

Rast maloprodaje od pet posto nije uspio neutralizirati pad veleprodaje od 14 posto, čemu je djelomično pridonijela visoka prošlogodišnja baza i smanjena veleprodaja na bugarskom tržištu. Također, negativan utjecaj na ukupan promet imao je smanjeni promet bitumena i primarnih benzina, kao i pad tehnološkog izvoza zbog remonta Rafinerije.

Sukladno najavama tvrtke, kapitalna ulaganja značajno su porasla iu prva tri mjeseca iznosila su 10,5 milijardi dinara, što je povećanje od 62 posto.

Dug kompanije na kraju ožujka iznosio je 555 milijuna eura, što je najniža razina od kraja 2017. godine. Dionice NIS-a od početka godine bilježe rast od 6,4 posto, a po posljednjoj cijeni od 864 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 140,9 milijardi dinara (oko 1,2 milijarde eura).

Rezultati Naftne industrije Srbije će ove godine biti izazovni, no malo optimizma daju rastuće cijene nafte. Cijena sirove nafte tipa Brent ponovno se popela iznad 90 američkih dolara po barelu, što je rast za više od 15% od kraja prošle godine.

Ovog puta razlog rasta cijena može se pronaći u povišenim geopolitičkim rizicima i snažnijom od očekivanja svjetskom potražnjom za naftom.

Geopolitički rizici, povezani s Bliskim istokom i Rusijom, vjerojatno će zadržavati cijenu Brenta iznad 85 dolara po barelu do kraja ove godine. Projekcije analitičara RBA o Brentu na 85 dolara po barelu u 2024. i 80 dolara po barelu u 2025. pod pretpostavkom su izostanka snažnih poremećaja sa strane ponude.

Cijene nafte u usponu
Uz predanost najvećih OPEC-10 proizvođača u produženju smanjenja proizvodnje nafte u drugom tromjesečju, rast cijena nafte bio je potaknut jačanjem geopolitičkih rizika, ali i potražnjom na svjetskom tržištu koja je bila snažnija od očekivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Prema dostupnim podacima, u prvom tromjesečju zabilježen je manjak opskrbe od 0,1 mil. barela dnevno na svjetskom tržištu. Prema prognozama Međunarodne agencije za energiju, tržište nafte moglo bi biti opskrbljeno s viškom od 0,2 mil. barela dnevno u drugom tromjesečju odnosno s 0,1 mil. barela dnevno u trećem tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close