Orbanov zet kupio jedanaest poslovnih zgrada u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2024. u 06:30
Poslovni uzlet Tiborcza počeo je nakon što je 2015. oženio premijerovu kćerku Rahel/Shutterstock

Prodani su objekti površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Poslovni centar Beograd, Avenija 19, kao i poslovna zgrada House.

Konzultantska tvrtka za nekretnine CBRE SEE objavila je da je mađarski Diófa Fund Management kupio 11 poslovnih zgrada premium klase na Novom Beogradu u vlasništvu tvrtke Indotek.

Prodajom su obuhvaćeni objekti površine veće od 122.000 kvadratnih metara, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Poslovni centar Beograd, Avenija 19, kao i poslovna zgrada House.

Velika transakcija
– Ovo je najveća pojedinačna transakcija kako u Srbiji, tako i na tržištu jugoistočne Europe, a posebno mi je drago što smo po drugi put bili savjetnici u transakciji ovog impresivnog portfelja poslovnih objekata, čime smo CBRE pozicionirali kao apsolutnog lidera u područje savjetovanja na tržištu kapitala.

Osobna iskaznica kupca

I. Tiborcz je vlasnik BDPST Zrt., brzorastuće tvrtke za nekretnine. BDPST Capital Zrt. preuzeo je Tarragona Holding koja posjeduje Diófa Asset Management.

Ova instrumentalna transakcija još jednom je pokazala da je naše tržište još uvijek atraktivno i likvidno, što ukazuje na potencijal za daljnji rast investicijskog tržišta, istaknuo je Uroš Grujić, direktor Odjela investicijskih nekretnina za tržište jugoistočne Europe u CBRE-u.

Diofa Fund Management dio je grupe koju vodi István Tiborcz, zet mađarskog premijera Viktora Orbana. István Tiborcz većinski je vlasnik BDPST Zrt., brzorastuće tvrtke za nekretnine s velikom imovinom. Godine 2022. BDPST Capital Zrt. preuzeo Tarragona Holding Zrt. koja posjeduje Diófa Asset Management.

Tiborcz je suprug Ráhel Orbán, premijerove najstarije kćeri. Poslovnu karijeru započeo je u energetskoj tvrtki koja je pod kontroverznim okolnostima dobila nekoliko unosnih javnih ugovora.

CBRE-ov odjel za ulaganja u nekretnine činio je više od 50% ukupnih ulaganja u regiji JIE tijekom 2023., što je jednako tržišnom udjelu od 75% isključujući izravne transakcije.

Prije nekoliko mjeseci Tiborzova Weberer’s Group preuzela jei 55 posto udjela u MD Internationalu, a istodobno je dobila i opciju otkupa preostalih 45 posto. Iznos ove transakcije nije objavljen.

MD International, sa sjedištem u Beogradu, jedan je od glavnih igrača na tržištu distribucije u Srbiji, s fokusom na domaću distribuciju, cestovni transport i skladištenje. Tvrtka ima nekoliko desetljeća iskustva u području distribucije robe široke potrošnje, kako s međunarodnim tako i s lokalnim klijentima iz FMCG sektora.

Pozadina uspjeha
Poslovni uzlet Tiborcza počeo je nakon što je 2015. oženio premijerovu kćerku Rahel. Prije nego što je Orbán došao na vlast, njegova elektronička tvrtka imala je godišnju dobit od 10.000 eura, ali je 2014. i 2015. od lokalnih vlasti u mjestima kojima od države vlada Fidesz dobila ugovore vrijedne 65 milijuna eura.

Ugrađena LED rasvjeta pokazala se 65 posto skupljom od tržišnih cijena. Zbog toga je istragu pokrenuo antikorupcijski ured EU-a OLAF, no Tiborcz je potom brzo prodao svoje udjele u tvrtki.

Na službenom portalu mađarske BDPS grupe, u poruci poslovnim partnerima, Tiborc ističe da su “osnovna načela grupe stvaranje, izgradnja i, možda najvažnije, stvaranje vrijednosti. Time je definiran rad BDPST Grupe, a uključuje i obnovu nekretnina uz očuvanje baštine, povećanje atraktivnosti našeg turizma ili modernizaciju financijskog i logističkog sektora.”

Komentirajte prvi

New Report

Close