Oporavak profitabilnosti Dunav osiguranja

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U razdoblju siječanj-lipanj društvo je ostvarilo bruto premije osiguranja i suosiguranja u iznosu od 20,4 milijarde dinara, što je 15,1 posto više nego lani.

Najveća srpska osiguravajuća kuća Dunav osiguranje (DNOS) objavila je polugodišnje rezultate koji su očekivano iskazali znatno bolju profitabilnost u odnosu na prošlu godinu.

U razdoblju siječanj-lipanj društvo je ostvarilo bruto premije osiguranja i suosiguranja u iznosu od 20,4 milijarde dinara, što je 15,1 posto više nego lani. Životna osiguranja donijela su rast premije od 7,6 posto, a neživotna 16 posto, pišu analitičari Momentuma.

Najveći udio u strukturi premije imalo je osiguranje od automobilske odgovornosti, koje čini trećinu ukupne bruto premije (porast udjela od dva postotna boda), dok su značajan rast premije zabilježila dobrovoljna zdravstvena osiguranja i osiguranja motornih vozila.

Kad je riječ o rashodima, tvrtka je znatno povećala trošak revidiranih šteta, što je neutralizirano većom dobiti od investicijske aktivnosti (rast kamata) i nižim troškovima osiguranja, te je neto dobit skočila pet puta na 646,5 milijuna dinara.

Na konsolidiranoj osnovi neto dobit dosegnula je 932 milijuna dinara u odnosu na prošlogodišnjih 428,7 milijuna dinara. Dunav Re je neto rezultatu pridonio sa 300 milijuna dinara, Društvo za upravljanje mirovinskim fondom sa 63,4 milijuna dinara, a Dunav auto sa 54,2 milijuna dinara. Jedina tvrtka kći Dunav osiguranja koja je negativno poslovala je Dunav turist, koja bi s radom trebala prestati 31. prosinca ove godine.

Dionice Dunav osiguranja na Beogradskoj burzi u jučerašnjem su trgovanju blago porasle uz solidnu potražnju na razinama od oko 1000 dinara. Prema toj cijeni dionica, tržišna kapitalizacija tvrtke iznosi 15,2 milijarde dinara (oko 129,5 milijuna eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close