Opasni eksperimenti: Uzlet prodaje dijetetskih suplemenata

Autor: Miroslav Kuskunović , 17. ožujak 2023. u 07:00
Na internetskom tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 stranica /Shutterstock

Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konzultacija s liječnicima ili farmaceutima, nužna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala sigurna, kontrolirana i racionalna.

Na internetskom tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 stranica sa velikim brojem oglasa preko kojih se prodaju dodaci ishrani koji nisu registrirani u bazi podataka Ministarstva zdravlja, čime potencijalno predstavljaju opasnost za stanovništvo, odnosno, svakog korisnika.

Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konzultacija s liječnicima ili farmaceutima, nužna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala sigurna, kontrolirana i racionalna.

Zato će Privredna komora Srbije, 4. travnja organizirati stručni skup na kojem će biti predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata u našoj zemlji, najavila je Mirjana Vučićević, tajnica Udruženja za farmaciju i medicinsku djelatnost PKS.

Kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja, bilo u nelegalnim trgovinama ili putem interneta, od neregistriranih gospodarskih subjekata ili individualnih prodavatelja, korisnici se upuštaju u rizik da kupe nesiguran, nekontroliran, pa čak i dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno ugroziti svoje zdravlje.

Kada je riječ o legalnom prometu suplemenata, iz Srbije je prošle godine izvoz ovih proizvoda vrijedio 35,7 milijuna dolara, dok je Srbija uvezla dodatke ishrani za 71,2 milijuna dolara. Podaci pokazuju da je u ljekarnama tijekom prošle godine prodano dijetetskih suplementa za 229,5 milijuna eura. To je rast od oko 11 posto u odnosu na 2021.

U usporedbi sa, primjerice 2018. godinom, u pitanju je skok vrijednosti od čak 95 posto. U apotekama je u 2022. godini prodano 47,2 milijuna pakiranja dijetetskih suplementata – rast od 44 posto u odnosu na 2018.

Komentirajte prvi

New Report

Close