Oko 10% uvezenih automobila u Srbiji ima vraćenu kilometražu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2023. u 06:03
Foto: Shutterstock

Promet vozila preko granice teško je pratiti, pa prevaranti iskorištavaju ovu situaciju.

Kupci uvezenih automobila u Srbiji suočeni su s većim rizikom kupnje vozila s vraćenom kilometražom, pokazalo je nedavno istraživanje auto-kuće “carVertical” u 14 europskih zemalja.

Svaki deseti polovni automobil u Srbiji ima vraćenu kilometražu, što znači da vrijede manje od tražene cijene. Međutim, šanse da dobijete vozilo s promijenjenim brojačem veće su kada je automobil uvezen iz inozemstva.

Promet vozila preko granice teško je pratiti, pa prevaranti iskorištavaju ovu situaciju. Istraživanje u 14 europskih zemalja pokazalo je da je vjerojatnije da će automobili uvezeni u Srbiju dobiti vraćenu kilometražu u odnosu na vozila kupljena u zemlji.

Podaci pokazuju da je 10,1 posto svih automobila koji se voze na srpskim cestama, a koji su provjereni na platformi “carVertical”, vratilo kilometražu. Iako stanje u zemlji nije tako loše kao u nekim istočnoeuropskim zemljama poput Latvije, gdje udio vozila s vraćenom kilometražom prelazi 20 posto, rizik od prijevara i dalje je velik.

Od svih uvezenih automobila u Srbiji, 10,3 posto ima vraćenu kilometražu, što je više od postotka automobila s vraćenom kilometražom koji se prodaju u zemlji (8,5 posto). Uvezeni automobili, posebno oni iz zemalja poput Njemačke, općenito se smatraju pouzdanijima, pa kupci mogu vjerovati trgovcima rabljenim automobilima.

“Vrlo je teško kontrolirati kvalitetu rabljenih automobila na međunarodnoj razini jer pojedine zemlje imaju različite zakone o prijevarama s kilometražom. Budući da zemlje ne razmjenjuju informacije o vozilima, nakon što se vozilo izveze, njegova povijest počinje kao potpuno nova.

Zanimljivo je da je razina vraćanja kilometara u Srbiji vrlo slična razini prijevara u međunarodnim transakcijama s automobilima, što ukazuje na netransparentnost tržišta”, objašnjava Matas Buzelis, automobilski stručnjak u tvrtki “carVertical”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close