Od rujna jedinstvena naplata cestarine u Srbiji i Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U Srbiji ima oko 700.000 korisnika elektronskih ploča za naplatu cestarine, a više ih je od onih koji cestarinu plaćaju gotovinom.

Naplata cestarine između Srbije i Hrvatske bit će integrirana od rujna, najavila je Vlada Srbije nakon potpisivanja Memoranduma o poslovnoj suradnji između “Puteva Srbije” i “Hrvatskih autocesta”.

Ovim dokumentom omogućit će se jedinstvena naplata cestarina na autocestama kroz dvije zemlje. Memorandum je potpisao Zoran Drobnjak, generalni direktor Javnog poduzeća “Putevi Srbije”, s direktorom “Hrvatskih autocesta” Borisom Huzjanom.

U Srbiji ima oko 700.000 korisnika elektronskih ploča za naplatu cestarine, a više ih je od onih koji cestarinu plaćaju gotovinom. Ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić pojasnio je da će od rujna vozači iz Srbije i Hrvatske bez čekanja prolaziti na naplatnim kućicama u obje zemlje, podsjetivši da je proces integrirane naplate cestarine između Srbije i Sjeverne Makedonije pokrenut početkom srpnja ove godine.

Dodao je da ovakvi projekti dokazuju da Srbija i Hrvatska mogu zajednički rješavati probleme, stvarati budućnost te izrazio uvjerenje da će dvije zemlje i ubuduće raditi na novim zajedničkim projektima.

“Kada sam u siječnju bio u Bruxellesu i razgovarao s europskom povjerenicom za promet i prezentirao model integrirane naplate, rekla mi je da oni tako nešto nemaju u Europskoj uniji i da im treba. I ovdje možemo učiniti nešto u našoj regiji što je očigledno i što bogatiji od nas ne mogu i mogu nešto naučiti od nas”, rekao je Vesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close