Od listopada 2023. niže cijene roaminga između zemalja Zapadnog Balkana i EU

Autor: Jerko Zlatar , 07. prosinac 2022. u 08:08
Foto: Pixabay

Inače, regija Zapadnog Balkana je od 1. srpnja 2021. godine roaming-free zona.

Od listopada naredne godine počinje smanjenje cijena roaminga između država Zapadnog Balkana i članica EU, prema deklaraciji potpisanoj u utorak, 6. prosinca u okviru samita u Tirani.

Predstavnici telekom operatera iz država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana su deklaraciju potpisali u Tirani, uoči samita EU-Zapadni Balkan.

Sukladno potpisanoj deklaraciji, nakon što od listopada 2023. godine počne smanjenje cijena roaminga, cilj je da se u jednom trenutku roaming poptuno ukine između EU i Zapadnog Balkana.

Inače, regija Zapadnog Balkana je od 1. srpnja 2021. godine roaming-free zona. Građani plaćaju pozive, SMS poruke i internet protok po cijeni svojih matičnih operatera, ako se nalaze na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije.

Sporazum o roamingu država Zapadnog Balkana potpisan je travnja 2019, nakon čega su od jula te godine cijene telefonskih poziva smanjene za oko 27%, a njime je bilo predviđeno i potpuno ukidanje roaminga od srpnja 2021. Vijest o potpisanom sporazumu objavilo je na Twitteru i Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), operativno tijelo Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Komentirajte prvi

New Report

Close