Od kojih proizvođača ne treba kupovati med, vino i voćne rakije?

Autor: Miroslav Kuskunović , 27. listopad 2023. u 07:03

Prema istraživanju čak 22 uzorka (88 posto) od ukupno 25 testiranih uzoraka meda iz sedam najvećih trgovačkih lanaca nije prošlo test autentičnosti.

Srpsko udruženje “Pokret potrošača za kvalitetu hrane” objavilo je na svojim web stranicama imena proizvođača i proizvoda koji su pali na njihovoj analizi kvalitete proizvoda, koja je pokazala ogroman broj prevara na tržištu hrane, a najavljuju proširenje istraživanja. Smatraju kako će objavljivanjem imena proizvođača i i proizvoda koji su lažno deklarirani osvijestiti potrošače te natjerati institucije da više vode brigu o kvaliteti proizvoda na tržištu.

Alarmantna situacija

Iz udruženja ističu kako je situacija na tržištu određenih proizvoda alarmantna zbog čega su jako zabrinuti zbog zatečenog stanja. Oni apeliraju na nadležne institucije, proizvođače i trgovce da hitno poduzmu mjere kako bi se osigurala autentičnost i kvaliteta proizvoda na tržištu prehrambenih proizvoda u Republici Srbiji. “Također, pozivamo potrošače da budu oprezni prilikom kupovine proizvoda određenih kategorija i da se prije odluke informiraju o podrijetlu i kvaliteti i to iz svih mogućih izvora, dok nadležne institucije u potpunosti ne reguliraju tržište”, upozoravaju iz ovog udruženja. “Mi ćemo nastaviti još intenzivnije pratiti ovu situaciju i borimo se za interese potrošača i za kvalitetu hrane na našem tržištu. Pozivamo sve potrošače da nam se pridruže i da steknu pravo na analizu jednog od proizvoda koji kupuju”, navode u priopćenju. Udruženje je otkrilo mnogo nepravilnosti u pogledu proizvodnje artikala kao što su med, rakija i vino, odnosno prirodnosti podrijetla šećera i etanola u navedenim proizvodima, ali i dodane vode. Prema istraživanju čak 22 uzorka (88 posto) od ukupno 25 testiranih uzoraka meda iz sedam najvećih trgovačkih lanaca nije prošlo test autentičnosti. To znači da veliki dio meda koji se trenutno nalazi u sedam velikih trgovina ne ispunjava kriterije autentičnosti i nije med. MeMedu su dodavane razne vrste šećera i to ne u malim količinama.

Kada je riječ o vinu podaci ukazuju da čak 16 uzoraka vina (88,89 posto) od ukupno ispitanih 18 uzoraka vina iz najvećih trgovačkih lanaca i uglavnom iz uvoza, nije zadovoljilo kriterije autentičnosti.

“Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu kvalitete vina dostupnih na tržištu, kao i informacija o njihovom podrijetlu. Vinu je dodavana i voda i alkohol koji nije podrijetlom od grožđa”, kažu iz udruženja.

Osim meda i vina, rađena su ispitivanja i voćnih rakija, gdje su također zabilježeni izuzetno loši rezultati. Čak 85,71 posto ispitanih uzoraka (šest od sedam ispitanih uzoraka) nije prošlo ispitivanje botaničkog podrijetla etanola. Ovo ukazuje na ozbiljan problem vezan za kredibilitet deklaracija proizvoda i potvrđuje da je nužno hitno djelovati kako bi se osigurala kvaliteta voćnih rakija.

Ispitivanja su rađena na temelju nove inovativne metode koja je nepogrešiva kada je riječ o utvrđivanju kvaliteta hrane i pića.

Važan alat

Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) kaže kako se više nitko ne može pravdati da se takve prevare u Srbiji ne mogu utvrditi, sada proizvođači imaju alat u rukama koje ne promašuje cilj.

“Odgovorni i pošteni proizvođači meda, vina i rakije su odmah nakon akreditiranja metode hitno reagirali i osnovali klaster ‘Ujedinjeni za kvalitetu’ koji je otvoren za učlanjivanje svih drugih poštenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača, a u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja prodaje falsifikate i enormno zarađuje, dok pošteni proizvođači skoro pa bukvalno grcaju u dugovima”, kaže Živadinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close