‘Od jučer imamo stotine poziva i narudžbi radijatora, grijalica, peći…’

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 07:01
Foto: Pixsell

U Beogradskim prodavaonicama kućanskih aparata najjeftinije grijalice stoje oko 1700 dinara, dok za inverter klima uređaje treba izdvojiti najmanje 300, a u prosjeku najčešće 500 eura.

Nakon što je u Srbiji službeno odgođena sezona grijanja građani koji se griju preko javnih servisa pohrlili su u prodavaonice kućanskih aparata kako bi si sami osigurali izvor topline budu li radijatori hladni. A u beogradskim dućanima su ih dočekale deset posto veće cijene svih vrsta grijalica. Najjeftinije stoje oko 1700 dinara, dok za inverter klima uređaje treba izdvojiti najmanje 300, a u prosjeku najčešće 500 eura. Trgovci kažu da je od rujna skočila potražnja, piše portal novosti.rs.

Stotine narudžbi

“Od jučer imamo stotine poziva i narudžbi radijatora, grijalica, peći, naročito u Beogradu koji je uglavnom oslonjen na centralno grijanje, pa građani gledaju kako da prežive dane do početka rada toplana”, izjavio je operater u većem trgovačkom lancu tehničke robe.

“Potražnja je skočila drastično, a najviše za uljnim radijatorima, za koje kupci vjeruju da imaju najbolji odnos cijene i kvalitete. Koštaju od 5500 do 19.000 dinara. Obične grijalice koje pušu topli zrak stoje od 1700 do 15.000 dinara. Kao i sva ostala tehnika i ovi proizvodi namijenjeni zagrijavanju prostorija skuplji su u odnosu na prošlu godinu”, kaže trgovac.

Kada je efikasnost, ali i potrošnja u pitanju, elektrotehničari najviše hvale inverter klime. Možda su u startu veća investicija, ali tvrde, isplativija dugoročno.

“Stan od 65 kvadrata se, ako je zimi inverter klima neprestano uključena, može grijati za šest sedam tisuća dinara mjesečno.Dok ukućani nisu u stanu klimu treba podesiti na 17 stupnjeva, a uvečer kada se svi skupe na 22 do 23 stupnja i to je najisplativija varijanta. Najlošije su kvarcne peći, kaloriferi i uljni radijatori koji troše puno struje, a imaju malu moć grijanja”, objašnjava elektrotehničar Milan Bojičić.

Najjeftinije inverter klime koje se mogu naći na tržištu su oko 35.000 dinara do 90.000 dinara. Mramorne grijaće ploče koje rade na principu TA peći stoje od 120 do 140 eura.

“Nakon klime, najisplativije su TA peći i mramorni grijači, koji akumuliraju i emitiraju toplinu. Problem će nastati ako svi u jednoj zgradi uključe razne grijalice na struju. Nema sumnje da će nastati ozbiljni kvartovi u trafostanicama, jer nisu projektirane za velika opterećenja od grijanja na struju”, upozorava Bojčić.

Traženi i agregati

Građani ne strahuju samo od hladnih radijatora. Mnogi su sumnjičavi i koliko će zimi biti stabilna opskrba strujom, pa kupuju agregate s kojima se mora vrlo oprezno rukovati, a zbog goriva na koje rade ne smije ih se držati u zatvorenom.

Veoma mnogo se prodaju agregati. U jednoj subotičkoj prodavaonici, kažu, najviše oni od 3,5 kilovata koji su pogodni za domaćinstva. Oni koštaju oko 70.000 dinara i na njih se može priključiti rasvjeta, frižider, manje grijalice… Prodavali smo i one veće od 10 kilovata, koji koštaju od 300.000 do 400.000 dinara, ističu iz subotičke trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close