Od 2023. prijava poljo-gospodarstva u nekoliko klikova

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2022. u 07:00
Platforma e-Agrar dodatno će ubrzati obradu zahtjeva stvarajući uvjete da se svi predmeti koji se prime u tijeku godine u istoj godini i isplate/L. Stanzl/PIXSELL

Više od 450.000 korisnika s nestrpljenjem očekuje uvođenje platforme e-Agrar.

Uspostavljanje platforme e-Agrar najavljeno je za iduću godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gospodarstava registrirat će se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada.

Također, svi poljoprivrednici moći će elektronski podnijeti zahtjeve za subvencije, zbog čega je uvođenje tog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominira za novu Vladu, objavljeno je iz Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), nakon sastanka njihovog Saveza za hranu.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede najavilo je da će tijekom 2023. biti uspostavljen sustav e-Agrar koji će omogućiti on line registraciju poljoprivrednih gospodarstava i dodatno ubrzati obradu zahtjeva stvarajući uvjete da se svi predmeti koji se prime u tijeku godine u istoj godini i isplate.

Sustav e-Agrar omogućit će i podnošenje zahtjeva za upis, izmjene i brisanje podataka iz registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i zahtjeva za poticaje u poljoprivredi, brže odobravanje i isplatu poticaja, objavljeno je iz NALED-a.

Sustav će omogućiti i smanjenje mogućnosti pogreške pri podnošenju i obradi zahtjeva, kao i ubrzanje obrade zahtjeva uslijed uvezivanja relevantnih registara, učinkovitije izvještavanje, praćenje statistike poticaja i veći stupanj kontrole.

Priznanje EU laboratorija
U fokusu Saveza u sljedeće dvije godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz sektora sigurnosti i kvalitete hrane s europskim zakonodavstvom, kako bi se olakšala trgovina s Europskom unijom.

Uvoz i izvoz robe bili bi učinkovitiji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usuglasila primjena propisa iz sektora deklariranja hrane u dijelu označavanja zemlje podrijetla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

“S tim u vezi je svakako i smanjenje administrativnih trgovinskih prepreka, racionalizacija troškova i administrativnih procedura u sektoru hrane i poljoprivrede, u cilju poboljšanja poslovanja privrednih subjekata.

Jedan od važnijih ciljeva jest usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s europskim standardima”, istaknula je Tamara Penjiić, nova predsjednica Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u i izvršna direktorica proizvodnje Industrije mesa Carnex.

Prema posljednjem izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine, gotovo polovicu komunalnog otpada na odlagalištima otpada u 2021. činio je biorazgradivi otpad.

Članovi NALED-a, pripremili su prijedlog izmjene regulative koje bi omogućile doniranje hrane pred istekom roka, kako bi kompanije zdrave namirnice s oznakom “najbolje upotrebiti do”, mogle lakše usmjeriti k onima kojima su potrebne.

Elektronska prijava
Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu s planovima ministarstva i da će privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

“Na razvoju e-Agrara radit ćemo u 2023. intenzivno, a već u veljači očekujemo postavljanje baze podataka. Naš proračun je prešao 5% ukupnih poreznih prihoda i tako će biti i u 2023., a najveći dio je usmjeren na subvencije i poticaje u poljoprivredi, ali uvest ćemo i jasnije kriterije, kojima ćemo potaknuti da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu”, kazala je Golubović.

Kao najveći rezultat Saveza ističe se uvođenje elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, putem koje je od 2019. prijavljeno više od 72.200 radnika.

Sljedeći korak bio bi da se procedura proširi i na druge djelatnosti poput turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, a Vlada Srbije 2020. pokrenula je radnu grupu za izradu ovog propisa. Članovi Saveza za hranu i poljoprivredu izabrali su novo rukovodstvo ovog tijela. Sljedeće dvije godine vodit će ga Tamara Penjić, izvršna direktorica kompanije Carnex.

Komentirajte prvi

New Report

Close