Obustava štrajka u Zijin Copper

Autor: Objava za medije , 29. prosinac 2022. u 16:15
Foto: pixabay

U slučaju da Zijin Copper odbije “svakako da će sindikati nastaviti sa nekom vrstom protesta”, kaže Gavrić.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović razgovarala je danas s predstavnicima rukovodstva i reprezentativnih sindikata tvrke “Zijin Copper” o prevazilaženju trenutne situacije, uvjetima rada i pravima zaposlenih.

„Na sastanku je dogovoreno da se otvorena pitanja riješavaju dijalogom rukovodstva i radnika, za šta je potrebna dobra volja obe strane“, priopćilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Predstavnici reprezentativnih sindikata doneli su, navodi se u ministarstvu, odluku da obustave protest, dok su se predstavnici poslodavaca obvezali da daju novi prijedlog za riješavanje otvorenih pitanja.

Resorna ministarka Dubravka Đedović predložila je da do kraja januara bude na snazi Pravilnik o radu koji predlaže Ziđin, dok dvije strane riješe nesuglasice, a ukoliko dogovor ne bude postignut od 1. veljače na snagu će stupiti stari Kolektivni ugovor koji tvrtka Zijin odbija obnoviti. Sindikati su prihvatili taj prijedlog i obustavili proteste, ali još se čeka izjašnjavanje Zijina.

U slučaju da Zijin Copper odbije “svakako da će sindikati nastaviti sa nekom vrstom protesta”, kaže Gavrić.

“Nadamo se da će se resorno ministarstvo ozbiljnije uključiti u priču”, izjavio je Gavrić za N1.

Gavrić naglašava da je kolektivni ugovor iz 2018. bio sastavni dio natječajne dokumentacije koji je kineska tvrtka preuzela i suglasila se s tim.

S druge strane, ekonomski novinar Miša Brkić kaže da su se sindikati mogli tako ponašati dok je država bila vlasnik, a sad imaju ozbiljnog poslodavca koji donosi drugu radnu kulturu iz svoje zemlje.

“Poslodavac mora poštivati zakonodavstvo zemlje u koju je došao, ali i sindikati moraju prihvatiti to što poslodavac donosi kao radnu kulturu u ovu zemlju”, kazao je Brkić za N1.

Gavrić na to odgovara da ne vidi zašto bi poslodavac umanjio bilo koje pravo radnika u rudarskom koncernu koji dobro zarađuje, koji je najveći izvoznik u Srbiji i koji planira u narednom razdoblju povećati proizvodnju 2,5 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close