Obrali bostan, cijene lubenica pale sa 70 na 25 dinara

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2023. u 07:02
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Proizvođači lubenice ističu kako ih je samo njih petero prošle godine izbjeglo gubitke i to zahvaljujući ranijim sortama.

Uzgajivači bostana – lubenica i dinja – iz Deronja u općini Odžaci žale se da je otkupna cijena tog voća od početka srpnja, kad je berba počela, do danas više nego prepolovljena. Strahuju da neće moći nadoknaditi ulaganja i da će ekstremne temperature ili nepogode umanjiti rod, koji je ove sezone prosječan, prenosi Novosti portal eKapija.com.

“Prve količine lubenica prodavali smo na veliko za 70 dinara kilogram, a dinju za 150. Sada su te cijene pale na 25-30 i 60 dinara, jer je u međuvremenu na tržište stigao bostan i iz drugih krajeva, pa je konkurencija učinila svoje”, objašnjava Slađana Vučić, koja sa suprugom Radisavom uzgaja lubenice i nekoliko redova dinja na njivi od četiri jutra.

Kao i većina proizvođača u Deronjama, Vučići sav rod predaju nakupcima iz Bačke i Banata, gdje se lubenice trenutno prodaju po cijenama od 50 do 100, a dinje od 80 do 150 dinara za kilogram. Jovan Marić, koji lubenice uzgaja na dva jutra, ističe da posao iziskuje mnogo truda i izdataka. Ulaganje u bostan po jutru iznosi 250.000 dinara

Proizvođači lubenice ističu kako ih je samo njih petero prošle godine izbjeglo gubitke i to zahvaljujući ranijim sortama.

Svim drugim, osim koliko-toliko dobrim prinosom i kvalitetom plodova, nezadovoljan je Milibor Dimić, najveći deronjski proizvođač bostana, koji lubenice uzgaja na 30, a dinje na 3,5 jutara. Sav rod isporučuje jednom velikom trgovačkom lancu.

“Svaki dan svojim kamionima odvozim 40 tona lubenica i nekoliko tona dinja. Plodova imam od početka srpnja do 10. rujna. Radim prema GlobalGAP standardu, potrošačima dajem najdetaljnije informacije o proizvodnji i kvaliteti voća”, kaže Dimić.

Svi u Deronjama, osim Dimića, smanjili su njive pod bostanom, a razlog nije samo slaba isplativost proizvodnje, nego i nedostatak berača, koje ne privlači satnica od 400 do 500 dinara.

“Imam 12 sezonskih radnika, osam ih je iz Uzbekistana. Smješteni su u obližnjem selu, a sva prava su im osigurana dodatnim certifikatom u sklopu GlobalGAP standarda”, pojašnjava Dimić.

Komentirajte prvi

New Report

Close