Novi udar na budžet roditelja – maturalci ove godine koštaju i do 66.000 dinara

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2022. u 07:00
Putovanja bi mogla biti jeftinija i za petinu kada bi bili niži porezi i doprinosi koje agencije moraju plaćati/D. Puklavec/PIXSELL

Agencije u ‘školskom’ turizmu nemaju mogućnost za veliku zaradu, koja se kreće između pet
i deset posto. Za razliku od komercijalnih aranžmana gdje je zarada od 10 do 17 posto.

Ove jeseni kućni budžet dodatno će opteretiti ekskurzije koje su skuplje za čak 20 posto nego prije pandemije. Najskuplja su maturalna putovanja koja u većini škola koštaju najmanje 40.000 dinara, piše portal danas.rs. Nova školska godina, stara briga za roditelje.

Skupe ekskurzije svake jeseni su tema o kojoj polemizira javnost. Na društvenim mrežama mnogi roditelji žale se na cijene jednodnevnih izleta koji dostižu i 12.000 dinara.

Skuplje 15-20 posto
Višednevno putovanje po Italiji, Španjolskoj i Francuskoj za maturante u Zemunskoj gimnaziji košta čak 66.500 dinara, objavljeno je na stranici škole.

“Kada imate jedno dijete i to vam je tada možda više nego što iznosi vaša plata, a kad imate dvoje i više djece to je sada postala jedna nemoguća misija za roditelje”, ukazuje Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj. I ranije skupe maturalna putovanja ove su godine dodatno su poskupjele u odnosu na period pre pandemije.

U prosjeku između 15 i 20 posto. A cijene u agencijama formiraju se na osnovu tržišnih uvjeta. Razloga je više, kažu u Juti – veća cijena goriva, hrane, smještaja, ugostiteljskih usluga, rada. Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija ukazuje i da su nekada zahtjevi roditelja za smještaj potpuno neracionalni jer oni, kaže, traže da se djeca smještaju u hotele određenih visokih kategorija, pa je i veća cijena ekskurzije.

Naglašava i da agencije u “školskom” turizmu nemaju mogućnost za veliku zaradu – ona se kreće između pet i deset posto. Za razliku od komercijalnih aranžmana gdje je zarada od 10 do 17 posto.

U Juti napominju da bi putovanja mogla biti jeftinija i za petinu ako bi bili niži porezi i doprinosi koje agencije moraju plaćati.

Dnevnice za pratitelje
“Ako država želi potaknuti ova putovanja treba smanjiti poreze i doprinose na ona davanja koja imamo a prije svega se odnose na naknade profesorima za takozvane dnevnice nastavnika, gdje su porezi i doprinosi u startu oko 58 posto i naknada još 20 posto PDV-a na isplatu tih sredstava tako da dođemo do gotovo 90 posto od onoga što se daje profesorima kao naknada”, navodi Seničić.

Osim dnevnice profesora, mora se platiti i boravak liječnika i vodiča. U Forumu beogradskih gimnazija suglasni su da je cijena visoka, ali napominju – jedini način da škole reagiraju je da ekskurzija pod takvim uvjetima nema.

“Ako ta nabava propadne, potrebno je par mjeseci do nove javne nabave a maturanti su prilično limitirani u pogledu vremena kada mogu da idu na ekskurziju budući da se pripremaju za fakultete.

U praksi se rijeatko dešava da propadne maturalno putovanje, uvijek se prijavi bar minimalan broj učenika koji ide i oni koji nemaju sredstava, nažalost, ne idu”, kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Forum nema ingerencije da pregovara o cijeni, tako da o tome nije ni razgovarano na sastancima s predstavnicima agencija ili Ministarstva prosvjete. Prijedloge za rješenje su, kaže, davali.

”Oni se odnose pre svega na obnavljanje ovih postojećih odmarališta koja postoje u Srbiji i da ta odmarališta budu pod ingerencijom Ministarstva prosvjete i da cijena nekih ekskurzija u Srbiji bude niža, ako je to ikako moguće, jer osim maturantskih, prilično su skupe i ekskurzije za mlađe razrede”, navodi Markov.

Komentirajte prvi

New Report

Close